Aktuelt
Siste nytt fra WWF Verdens naturfond.
-
Nå begynner høyesterettssaken om ulv
Etter mer enn tre år i rettssystemet, skal WWFs søksmål mot staten i ulveforvaltningen nå til landets høyeste rettsinstans. – Det er naturens rettssikkerhet som skal prøves for domstolene, sier generalsekretær Karoline Andaur.
-
Store fremskritt for arbeidet mot plast i havet
Stadig flere land og globale aktører kommer på banen for å få stanset plastforsøplingen av havet.
-
Oljeboring i iskantsonen må avslås
Aker BP har søkt om tillatelse til å bore en letebrønn i iskantsonen. Denne må avslås av hensyn til klimaet, naturen og den pågående granskingen av åpningsprosessen.
-
Vil ha perspektivmelding for mindre utslipp og mer natur
Regjeringens perspektivmelding må se natur- og klimautfordringene i sammenheng, og komme med anbefalinger til å angripe dem på en helhetlig måte.
-
Krever stans i prosessen for utvinning av havbunnsmineraler
Vi vet ikke nok om konsekvensene av mineralutvinning på havbunnen, ifølge ny WWF-rapport.
-
Kalte inn til sjelden stortingsdebatt om Naturavtalen
Den pågående naturkrisen ødelegger livene til både mennesker og dyr, og Norge må spille en nøkkelrolle for å stanse den. Her er WWF Verdens naturfonds forslag til avtalen som kan redde jorda.
-
16 millioner kroner til arbeid for naturen
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet bidro med 16 225 195 kroner til WWFs arbeid i siste halvdel av 2020.
-
Lanserte nasjonalt plastsmart-nettverk
Norge er verst i Skandinavia på plastresirkulering. For å komme problemet til livs, lanserer WWF Verdens naturfond et nasjonalt nettverk i samarbeid med flere kommuner og næringslivsaktører.
-
Norge får internasjonal kritikk for oljebrune krisepakker
Norge er nest dårligst i klassen i en ny rapport som sammenligner koronakrisepakkene i de arktiske landene, og effektene på klima, miljø og nye grønne jobber.
-
Enorme skogsområder rasert på få år
Den globale avskogingen fortsetter i et alarmerende tempo, ifølge en fersk WWF-rapport. Det medfører en høy risiko for nye pandemier, og setter både planeten, dyr og mennesker i fare.
-
Klimameldingen - dette mener WWF
Det er bra at klimameldingen har sektorvise utslippsmål og tiltak. Og det er nødvendig og rettferdig at CO2-avgiften skal øke, så forurenser betaler. Men et av våre beste klimatiltak – naturlig karbonlagring – har fått altfor liten plass.
-
Ti ulver drept på tre dager
Lisensjakta på ulv innenfor ulvesonen startet 1. januar. På de tre første dagene ble det skutt tre ulver i Aurskogreviret og sju ulver i Kynnareviret.
-
Kong Harald blir høy beskytter for WWF
Samme år som WWF i Norge fyller 50 år, har H. M. Kongen takket ja til å være beskytter for organisasjonen.
-
Kan skyte ti ulver som ikke truer beitedyr
To revir innenfor ulvesonen kan felles under lisensjakten som starter 1. januar. – Nok en gang er vi vitne til at truet og totalfredet natur er fritt vilt, sier Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
-
Over 239 millioner kroner til årets TV-aksjon for WWF
Hele Norge åpnet i høst hjertene og lommebøkene for å gi til WWFs kamp mot plastforsøplingen av havet.
-
Kan Østmarka bli Norges mest besøkte nasjonalpark?
En nasjonalpark i Østmarka vil være et godt grep for å bevare naturmangfoldet og friluftsmulighetene i et område som brukes av tusenvis av mennesker hvert år, mener WWF Verdens naturfond.
-
Lanserer nasjonalt plastsmart-nettverk
Plast på avveie er et av verdens raskest voksende miljøproblem, og Norge henger etter. WWF lanserer derfor et nasjonalt plastsmart-nettverk og inviterer norske byer og kommuner til å bli med.
-
WWFs 10 krav til regjeringens klimaplan
Regjeringen legger snart frem en plan for klimapolitikken frem til 2030.
-
WWF søker forskningsinstitusjon med kompetanse på regimeeffektivitet
WWF vil utrede relevansen av EUs engangsplastdirektiv i arbeidet med en ny global avtale om marin plastforsøpling, og søker en partner med kompetanse på regimeeffektivitet til å bistå i skrivingen av en rapport om dette temaet.
-
Stortinget fjerner buffersone rundt genetisk viktig ulv
I dag har Stortinget vedtatt at buffersonen som rovviltnemndene etablerte for å skjerme Elgå-hannen fra lisensjakt, skal oppheves fra og med 15. desember 2020. Det betyr at den genetisk viktige ulven nå risikerer å bli skutt under den pågående lisensjakten.
-
Norge må ta sitt rettferdige ansvar for klimakrisa
Rike, oljeproduserende land som Norge har et enormt ansvar for å gå foran i omstillingen til et bærekraftig samfunn. Vi må også hjelpe de landene som rammes hardest av klimaendringene med å reparere skader, tilpasse seg og kutte utslipp.
-
EU-forslag stiller krav til “grønne” lån
Et nytt EU-forslag har skapt debatt i Norge, fordi EU ønsker å sette miljøkriterier for grønn finansiering av vannkraft. Det kan tvinge frem bedre prosjekter for natur og klima, både her i Norge og i Europa.
-
Havpanelets rapport betyr marsjordre for regjeringen
Hovedrapporten fra Erna Solbergs internasjonale havpanel konkluderer med at det må betydelige endringer til for å redde havet. WWF forventer at Norge følger opp med handling her hjemme.
-
Spøkelsesfiske: En evigvarende dødsfelle
En ny rapport fra WWF setter søkelys på en av de mest dødelige typene plastavfall som havner i havet: Fiskeutstyr som er glemt eller mistet i havet, kan fortsette å drepe fisk og annet marint liv i hundrevis av år. Dette kalles spøkelsesfiske.
-
WWF søker nytt revisjonsselskap
Under finner du utlysningsteksten for oppdraget nedlastbar som PDF. Søknadsfristen er 18. desember 2020.
-
Ingen avklaring om vindkraft og natur i Stortinget
Etter Stortingets behandling av vindkraftmeldingen er det fortsatt uklart hvordan et nytt konsesjonssystem skal sikre viktige naturverdier.
-
Internasjonal granskingsrapport om brudd på menneskerettigheter
I dag publiserte WWF International en rapport etter en uavhengig gransking av WWFs respons til påstander om menneskerettighetsbrudd i WWF-støttede prosjekter i seks land. Under følger en uttalelse fra generalsekretær i WWF i Norge, Karoline Andaur.
-
WWF og NOF krever at Davvi vindkraftverk ikke bygges
Det planlagte vindkraftverket vil ødelegge villmark og true det sårbare dyrelivet i området.
-
Ny rapport: – Norge har bygget vindkraft på feil steder
Det store flertallet av vindkraftverkene i Norge er bygd på steder der de kommer i konflikt med viktige naturverdier. Det viser en ny rapport som Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) har gjennomført for WWF Verdens naturfond.
-
Havene er i fare – derfor tar vi nå et krafttak for å rydde opp
WWF Verdens naturfonds innsats for å stanse plastforsøpling vil få stor betydning.
-
– Trodde vi sto overfor et ekstremområde
Da Jakob Cyvin og Anne Aasen fra NTNU tok prøver av jorda i fjæra fikk de sjokk. Nesten 20 prosent bestod nemlig av plast.
-
Fem ulverevir kan bli skutt i vinterens jakt
Aldri før er det vedtatt at så mange ulverevir kan tas ut, som for denne vinterens lisensjakt. Hele 32 ulver innenfor ulvesonen kan bli skutt. WWF Verdens naturfond mener vedtaket er ulovlig og klager på det.
-
Et stort skritt nærmere en global plastavtale
Engasjementet for kampen mot plast i havet vokser, og stadig flere land og globale aktører kommer på banen. Fredag kom nyheten om at EUs medlemsland forplikter seg til å jobbe for en global avtale mot plastforsøpling.
-
Takk, Norge!
Takket være titusener av digitale bøssebærere og alle som puttet penger på bøssene deres, generøse bidrag fra næringslivet og alle frivillige som har stått på, kommer vi nå til å spare verdenshavene for sju tusen tonn plastsøppel hvert år.
-
Over 215 millioner til årets TV-aksjon for WWF
TV-aksjonen samlet inn 215,6 millioner til WWFs arbeid mot plast i havet. – Dette har vært et annerledes-år på alle måter. Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt i kampen for å ta vare på havet og menneskene som er avhengige av det, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
-
Ny rapport: Global plastavtale lønner seg for næringslivet
En global, rettslig bindende avtale for å håndtere plastforsøpling vil være både bra for miljøet og lønnsom for næringslivet. Det slås fast i en rapport som lanseres i dag av Ellen MacArthur Foundation, Boston Consulting Group og WWF.
-
Høringsinnspill om endringer i konsesjonssystemet for vindkraft
-
Rekordmange ulver kan bli felt i lisensjakten
Rovviltnemndene i region 4 og region 5 vedtok i dag lisensfelling av fem ulveflokker. Alle flokkene holder til i ulvesonen, og den ene er i tillegg et grenserevir Norge deler med Sverige.
-
Klimaomstillingsutvalget: Vil begrense nye letelisenser
Begrens utdeling av nye letelisenser, krev klimastresstest i alle planer for utbygging og drift, og gjør minst ett eller flere av fradragene i særskatten mindre gunstige. Det er hovedanbefalingene fra Klimaomstillingsutvalget.
-
WWF-rapport: Vi står midt i en global naturkrise
Siden 1970 har verdens dyrebestander blitt redusert med gjennomsnittlig 68 prosent. Det er ett av flere dramatiske funn i Living Planet Report 2020.
-
INTERPOL avdekker organisert plastkriminalitet
– Det haster å få på plass en global forpliktende plastavtale for å få bukt med den økende plastforsøplingen. Den omfattende kriminaliteten som INTERPOL har dokumentert kan ikke fortsette, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
-
Dropper høring i protest
Høringsprosessene i oljeforvaltningen er et spill for galleriet, mener miljøorganisasjoner. Krever at miljøfaglige innspill blir lyttet til.
-
Loddkjøpere bidro til krisepakke for fjellgorillaen
Takket være inntektene fra Postkodelotteriet, har WWF Verdens naturfond kunnet beskytte flere fjellgorillaer mot krypskyttere og andre trusler under koronakrisen.
-
Nå har vi brukt opp jordas ressurser for i år
På grunn av koronapandemien kommer årets overforbruksdag hele tre uker senere enn i fjor. – Naturkrisen må løses med bærekraftige og varige endringer, ikke et samfunn på pause, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
-
Oljekatastrofen på Mauritius
Utslippene fra det grunnstøtte skipet «Wakashio» skjedde i et av verdens mest sårbare områder. Nå må «alle mann på dekk» for å begrense skadene og hindre at noe slikt kan skje igjen.
-
Krisepakken til skogbruket øremerkes naturskadelige tiltak
Regjeringens krisepakke gjør skognæringen mer naturfiendtlig, når de i stedet kunne skapt et naturgrønt skifte.
-
Skrekktall fra skogbrannene i Australia
En fersk WWF-rapport slår fast at Australia-brannene er en av de verste dyrekatastrofene i moderne tid. Rundt tre milliarder dyr ble drept eller fordrevet.
-
Slår alarm om snarekrisen: Millioner av feller utrydder dyrene i Sørøst-Asia
Etterspørselen etter viltkjøtt truer økosystemene og øker risikoen for at mennesker smittes av nye sykdommer, ifølge WWF-rapport.
-
God sommer!
En sommerhilsen fra WWFs generalsekretær Karoline Andaur.
-
Ny WWF-rapport: Vi må handle nå for å hindre nye pandemier
Verden må handle raskt, skal vi klare å hindre fremtidige globale pandemier. Det slår WWF fast i en ny rapport der nøkkeldriverne bak zoonoser og hva som må til for å hindre dem blir beskrevet.
-
WWFs høringssvar om forbud mot enkelte plastprodukter
WWF Verdens naturfond oppfordrer myndighetene til å sette mer ambisiøse mål enn det EU-direktivet setter som minstekrav.
-
6 myter om WWF og årets TV-aksjon
WWF ønsker en fri og åpen debatt velkommen, men den må være basert på fakta. Derfor vil vi én gang for alle rette opp i flere rykter, halvsannheter og direkte feil som verserer i omtalen av årets store nasjonale dugnad.
-
Rafiki drept av krypskyttere
Fire personer er pågrepet etter at den kjente sølvryggen ble funnet død med stikkskader i Uganda.
-
Webinar: Vil koronakrisen ramme grønt samarbeid i Europa?
Statkraft og WWF Verdens naturfond inviterer til webinar om European Green Deal og hva den kan bety for Norge.
-
Energieffektivisering er glemt i krisepakken
Småbedrifter som arbeider med varmepumper, solenergianlegg og energieffektivisering, er glemt av regjeringen i deres pakke for grønn omstilling.
-
En oljesvart havdag
I dag, på selveste havdagen, ble regjeringspartiene, Ap, Sp og Frp enige om den omstridte iskantsonen. Resultatet er ikke oppløftende.
-
Kina styrker vernet av pangolinen
Landet øker beskyttelsen til øverste nivå og fjerner skjellene fra en liste over ingredienser innen tradisjonell kinesisk medisin.
-
Ett langt steg nærmere en global avtale mot plastforsøpling
Statsminister Erna Solberg er blant statslederne som i dag, på verdens havdag 8. juni, lanserer en internasjonal allianse for å bekjempe plastforsøplingen i verdens hav. De over 40 landene som er med i alliansen skal blant annet jobbe for en global avtale.
-
WWF krever fond for bevaring av norsk natur
Norsk natur bygges ned bit for bit, og truer naturmangfoldet vi er helt avhengige av. Et nytt forslag fra WWF tar sikte på å stanse ødeleggelsene.
-
Naturen under radaren
Når koronakrisen dominerer politikk og media, har vi et ekstra ansvar for å passe på at naturens beskyttelse ikke svekkes.
-
Samlet klimabevegelse advarer Ap mot gavepakke til olja
En samlet klimabevegelse mener at Arbeiderpartiet ikke må gå inn for endringer i oljeskatteregimet som forlenger oljealderen og medfører høy risiko for feilinvesteringer.
-
Krever produsentansvar for all plast
Produsenter må få ansvaret for at all plast samles inn og resirkuleres
-
Koronakrisen kan føre til mer plast i naturen
WWF Verdens naturfond er bekymret for at utbruddet av COVID-19 kan føre til at mer plast havner i naturen.
-
Samlet klimabevegelse advarer mot skattegave til oljebransjen
Oljenæringen, LO og NHO har foreslått endringer i oljeskatten som vil øke Norges klimarisiko kraftig og binde oss til oljeprosjekter samfunnet kan tape stort på i fremtiden. En rekke organisasjoner ber Stortinget styre unna.
-
Equinor må ut av sårbare områder
Et nytt kart produsert av WWF viser at Equinor har omfattende aktiviteter i sårbare områder verden over. Torsdag 14. mai stiller WWF og Greenpeace aksjonærforslag om at selskapet skal trekke seg ut av disse områdene.
-
WWF-seier: Oljefondet trekker seg ut av fem store kullselskaper
– Vi har jobbet lenge for å få tettet smutthullet i regelverket, som har latt flere av verdens aller største kullforurensere komme unna med utslippene sine. Dette er en stor dag for miljøet, sier fungerende miljøpolitisk leder i WWF, Else Hendel.
-
Frykter at internasjonalt miljøarbeid nedprioriteres
Norges internasjonale arbeid med miljø- og klimaspørsmål må ikke lide økonomisk som følge av koronakrisen. Det var budskapet i et brev sendt til fire statsråder i dag, signert av 19 organisasjoner.
-
Norges vei ut av koronakrisen
WWF oppfordrer regjeringen til å benytte tiltakene i krisepakkene til å kutte utslipp og bidra til mer natur, slik at Norge er bedre rustet til å håndtere de neste krisene som inntreffer.
-
Internasjonal kampanje for iskanten
WWF Arctic Programme lanserer i dag en internasjonal twitterkampanje for å redde iskantsonen i Barentshavet fra mer oljeboring.
-
Ny rapport: Her er verktøyene vi må ha for å redde havet
Økosystembasert helhetlig havforvaltning er ett av svarene vi trenger for å redde havet. Derfor har vi i samarbeid med GRID-Arendal laget denne rapporten, som forklarer hvordan det kan berge økosystemene som milliarder av mennesker og dyr er avhengige av.
-
Klimakur - dette mener WWF
Klimakur er et viktig bidrag for at Norge skal kunne nå klimamålene. WWF Verdens naturfond har i dag gitt vårt høringssvar.
-
H.M. Kong Harald er høy beskytter for årets TV-aksjon
– Kong Harald har et sterkt engasjement for miljøspørsmål og et nært forhold til havet. Som kronprins var Kongen president i WWF Verdens naturfond i 20 år. Da han ble konge, ble han æresmedlem. Derfor synes vi det er ekstra stas at Kongen vil være høy beskytter for årets TV-aksjon, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
-
Regjeringen svikter livet i iskantsonen
Regjeringen svikter det enestående livet i Arktis når den foreslår å utelate 96.000 kvadratkilometer fra naturområdet kalt iskantsonen. Forslaget bryter med norsk tradisjon om kunnskapsbasert havforvaltning. Forskerne har vært krystallklare på hvor iskantsonen faktisk er.
-
Her er det første klimaregnskapet for norsk natur
Rapporten «Carbon storage in Norwegian Ecosystems», skrevet av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) på oppdrag fra WWF Verdens naturfond, er den første til å presentere et klimaregnskap for norsk natur.
-
WWF krever en ny type klimamål
Å ta vare på naturen er den billigste og mest effektive løsningen for å lagre karbon, ifølge en ny rapport fra Norsk Institutt for naturforskning (NINA). Nå vil WWF ha et eget klimamål for opptak og lagring av karbon i naturen.
-
Fiskerne og WWF ber om en bred iskantsone – uten ny oljeboring
Et av vårens viktigste tema i Stortinget er behandlingen av forvaltningsplanen for Barentshavet. Her skal den særlig verdifulle og sårbare «iskantsonen» bli definert.
-
Vil stenge markeder etter koronautbruddet
93 prosent mener at deres lands myndigheter permanent må stenge de uregulerte markedene som selger eksotiske, ville dyr.
-
Karoline Andaur ny leder i WWF Verdens naturfond
Etter et halvår som konstituert leder av organisasjonen, blir Karoline Andaur ny generalsekretær i WWF.
-
Hjelper norske myndigheter med å kutte engangsplast
WWF Verdens naturfond og Hold Norge Rent er blant avsenderne av en fersk rapport som skal veilede norske myndigheter i arbeidet med å redusere unødvendig engangsplast.
-
Tredje krisepakke med flere lovende tiltak
Tirsdag 31. mars behandlet Stortinget den tredje krisepakken som skal dempe koronakrisens effekter på norsk økonomi. Den inneholder flere tiltak som WWF har foreslått.
-
Landet trenger grønne krisepakker
Regjeringens krisepakker mot koronakrisen må bidra til grønn omstilling av samfunnet. Her er WWFs forslag til hvordan det kan gjennomføres.
-
Framtidsretta motkonjunkturtiltak for natur og klima
Innspill fra miljøorganisasjonene til Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet.
-
Olje for utvikling: Uansvarlig oljebistand
Afrikanske oljeland rammes i disse dager hardt av lav oljepris. Det gjør det desto mer prekært å stille spørsmål ved det norske bistandsprogrammet Olje for utvikling.
-
Naturrisiko - Norge trenger en offentlig utredning
Tap av natur er en trussel mot norsk næringsliv og naturen vi alle er avhengige av.
-
Oppløftende tigernyheter i fersk WWF-rapport
I flere av de viktigste leveområdene for verdens gjenlevende ville tigere har bestandene vokst i løpet av det siste halvåret. Det viser den siste rapporten fra WWFs Tiger Alive-prosjekt.
-
Oppdaget ny art – med plast i seg
Britiske forskere oppdaget nylig en ny art i et av verdens mest avsidesliggende havdyp, Marianergropen. Den har allerede plast i seg.
-
EUs nye klimalov setter retning, men er ikke nok
Europakommisjonen har lagt fram et forslag til klimalov for EU. Forslaget inneholder ikke tiltakene som klimakrisen krever for å unngå mer enn 1,5 graders global oppvarming.
-
WWF anker dommen i rovdyrrettssaken
– Høyesterett må behandle de prinsipielle spørsmålene om Norges forpliktelser til å ta vare på alle arter og all natur, sier Karoline Andaur.
-
Dette burde alle partier ha i partiprogrammet
Til stortingsvalget i 2021 må alle partier kunne svare velgerne på hvordan de mener vi skal oppnå mindre utslipp og mer natur.
-
Viltvoktere anklaget
Ifølge The Guardian er viltvoktere i Kongo anklaget for å ha utøvd vold mot det lokale Baka-folket og nektet dem adgang til naturressurser.
-
Ny WWF-rapport advarer: Store økonomiske konsekvenser av naturtap
Viser at verden står overfor store økonomiske tap i tiårene framover. Mange av tapene kan bli snudd til gevinst hvis vi klarer å beskytte natur og økosystemer bedre.
-
Oljeblind klimakur
Miljødirektoratet leverer en utredning med gode tallfestede tiltak for å kutte norske utslipp. Men hopper på bestilling over vårt største bidrag til klimaendringene.
-
En seier for naturen: Felling av ulv var ulovlig
Borgarting lagmannsrett slo i dag fast at fellingen av ulveflokkene Julussa og Osdalen i 2018 var ulovlig. – Dette er en sårt tiltrengt seier for ulven og for naturen, sier WWFs Karoline Andaur.
-
- Fantastisk å kunne gi tilbake til viktige saker
I 2019 ble Tom Stiansen ny ambassadør for Postkodelotteriet i Norge. Den naturglade programlederen er både ydmyk og stolt over å få være med på reisen.
-
Sameksistens med store rovdyr er mulig
Sameksistens får lite oppmerksomhet i den norske rovdyrdebatten, men er høyt på agendaen i andre europeiske land.
-
Immunforsvaret vårt kollapser
De dramatiske skogbrannene i Australia viser oss hvor skjøre vi og samfunnet vårt er når naturen ikke lenger holder sin beskyttende hånd over oss.
-
Grieg Gruppen og WWF vil stanse plastforsøplingen
WWF Verdens naturfond og Grieg Gruppen går sammen om konkret ambisjon: mengden av plastavfall i tre filippinske havnebyer med omegn skal halveres innen 2023.
-
Flere fjellgorillaer
– Naturvern virker! Vi gleder oss over rapporten fra Uganda og DR Kongo som viser at antallet fjellgorillaer har økt, sier Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
-
Postkodelotteriet og WWF støtter arbeidet for å merke elefanter i Namibia
Merking ved hjelp av satelittkrager gjør det lettere for forskere og viltvoktere å beskytte elefantene.
-
Oppretter utvalg for klimaomstilling
Norsk klimastiftelse, Civita og WWF har oppnevnt et utvalg som skal gi sine tilrådinger om hvilken politikk som vil sette Norge i stand til å håndtere en klimaomstilling på̊ en vellykket måte.