Stor teknologisk risiko i Norges klimaplaner

Halvparten av de største klimatiltakene Miljødirektoratet har foreslått for å kutte Norges utslipp med 60 prosent innen 2035, krever teknologi som ikke er klar til bruk. Det viser en ny rapport CICERO har laget på oppdrag for WWF.

Publisert 20. mai 2025

– Å lene oss på at teknologi som er umoden i dag skal løse alle problemer i fremtiden, er ikke lederskap. Det er gambling – med fremtiden som innsats, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Dette gjelder spesielt innen industri og energiforsyning, der nesten 40 prosent av utslippskuttene skal komme fra teknologi som fortsatt er umoden – som fangst av CO2 fra omgivelsesluft, bruk av hydrogen, biomasse og karbonfangst og -lagring i industrien.

WWF mener dette er risikabelt, og at rapporten viser at det er behov for raskere og kraftigere kutt.

– Det er en stor risiko å basere seg på teknologi vi ikke vet om vil fungere. Det kan bli mye dyrere enn vi tror, eller i verste fall umulig å gjennomføre, sier Andaur.

Hun viser til at Norge allerede har hatt problemer med lignende satsinger før, som CO₂-rensing på gasskraftverk.

Krever mer realistisk politikk

Andaur understreker at WWF ikke er imot ny teknologi, men advarer mot å legge for stor del av klimainnsatsen på løsninger som ikke er modne. De mener det er behov for en mer realistisk og trygg strategi for å nå klimamålene.

– Vi ville aldri basert nasjonale helseplaner på at det skal oppdages en kur eller maskin som ikke finnes i dag, eller latt forsvarets langtidsplaner ta utgangspunkt i at Norge skal finne opp et supervåpen innen 2035. At det gjøres i klimapolitikken, burde vekke like stor oppsikt, sier Andaur.

– Vi mener det er svært viktig å synliggjøre denne teknologirisikoen før Stortinget skal behandle det som kan bli et nytt klimaforlik, sier hun.

Stortinget behandler nå klimameldingen som Regjeringen la frem i april. WWF har vært kritisk til mangelen på konkrete planer for utslippskutt i Norge.

Tror det fortsatt er mulig å nå klimamålene

WWF mener at Stortinget nå må gå inn for å lovfeste et delmål for nasjonale utslippskutt på minst 60 prosent, etter at regjeringen foreslo å legge dette målet vekk.

– Det er fortsatt mulig å nå et slikt nasjonalt mål innen 2035, men da må tiltakene være gjennomførbare med dagens teknologi – og den største innsatsen må rettes mot det som er Norges største klimaproblem: olje- og gassnæringen, sier Andaur.

I tillegg peker Andaur på mindre motorveibygging, lavere kjøttkonsum og redusert flytrafikk som eksempler på modne tiltak politikerne bør være modige nok til å gjøre noe med.

– Klimakampen avgjøres ikke i 2035. Den avgjøres nå – i de valgene politikere og næringsliv tar i dag, og i hvilke tiltak vi velger å satse på. Å lene oss på at teknologi som er umoden i dag skal løse alle problemer i fremtiden, er ikke lederskap. Det er gambling – med fremtiden som innsats, sier Andaur.

Spørsmål? Kontakt: