Dyr og natur
Vi mennesker deler planeten med et mylder av trær, planter, dyr og fisk som lever i mange typer natur. WWF jobber for å verne dyrene og deres leveområder i naturen.
-
Hav og plast
Fra isfylte farvann i Arktis, via de dypeste havområder i Atlanteren, til korallrev i Australia og mangroveskoger i Asia: WWF jobber for å stanse de største truslene mot verdens hav, slik som plastforsøplingen.
-
Skog og regnskog
Halvparten av våre utrydningstruede arter lever i skog. WWF jobber med å ta vare på mangfoldet og artenes leveområder i norsk og internasjonal skog.
-
Arktis
Varmere klima og smeltende havis endrer Arktis dramatisk. For dyrene og menneskene som lever lengst nord på kloden vår, er verden i ferd med å forsvinne.
-
Truede arter
Menneskers påvirkning og inngripen utsetter artene i naturen for et sterkt press. WWF jobber for å bevare de truede artene og deres leveområder.
-
Trusler mot arter og natur
Flere enn 27.000 arter i verden er truet av utryddelse. Dette utgjør mer enn en fjerdedel av alle arter som har blitt vurdert av Verdens naturvernunion (IUCN).
-
Dyre- og naturleksikon hos WWF
Lurer du på hvor mange ulver vi har? Om du bør løpe fra en bjørn? Hvor tung en blåhval er? Du finner dette og mye mer i WWF sitt dyreleksikon!
-
Naturgoder: Hva gjør naturen for oss?
Naturen sørger for at vi har luft å puste, vann å drikke og mat på bordet – i tillegg til at den gir oss et sted å gå på tur. Vi kunne faktisk ikke overlevd uten tjenestene naturen gir oss, som kalles økosystemtjenester på fagspråket.
-
Pandemier og naturen: Hva er sammenhengen?
Naturen er vår sterkeste allierte mot fremtidige pandemier. Virus som smitter fra dyr til mennesker vil bli vanligere i takt med at mennesker trenger seg inn i urørt natur, ifølge FNs miljøprogram. Ved å beskytte dyrenes naturlige leveområder beskytter vi vår egen helse.
-
Vernede vassdrag
To tredjedeler av norske vassdrag er nedbygd. Sju av våre ti høyeste fosser er lagt i rør. Vi har ikke flere elver eller mer vassdragsnatur å miste.
-
FNs naturavtale - en ny global avtale for mennesker og natur
I desember 2022 skal verdens ledere forhandle frem en ny «Parisavtale» for naturen. Avtalen må bli ambisiøs og forpliktende, slik at vi kan løse naturkrisen og sikre mennesker et godt livsgrunnlag på jorda i fremtiden.
-
Naturtap og finansiell risiko
Naturen bidrar hvert år med tusenvis av milliarder til den globale økonomien. Likevel er ikke naturrisiko en del av finansbransjens risikoanalyser.
-
Naturlig karbonlagring
Et enkelt, billig og effektivt klimatiltak er å ta vare på intakt natur, hvor store mengder karbon tas opp og lagres. I møte med massive klimagassutslipp skulle man tro vi gjorde alt vi kunne for å ta vare på intakt natur, men i stedet forstyrrer vi stadig karbonlagrene og bygger ned naturen bit for bit.
-
En naturavgift for å bevare norsk natur
Naturens verdi kan ikke måles i penger, men det går an å regne på hva det koster å lage mer av den. Nå er det på tide at store utbyggere må betale for nedbygging av natur.
-
En sirkulær økonomi setter naturen i sentrum
Den sirkulære økonomien er mer enn gjenbruk, ombruk, gjenvinning og reparasjon. Det er et system som setter naturen i sentrum og som holder produksjon og forbruk innenfor planetens tålegrense.