Dyr og natur
Vi mennesker deler planeten med et mylder av trær, planter, dyr og fisk som lever i mange typer natur. WWF jobber for å verne dyrene og deres leveområder i naturen.
-
Hav og plast
Fra isfylte farvann i Arktis, via de dypeste havområder i Atlanteren, til korallrev i Australia og mangroveskoger i Asia: WWF jobber for å stanse de største truslene mot verdens hav, slik som plastforsøplingen.
-
Skog og regnskog
Halvparten av våre utrydningstruede arter lever i skog. WWF jobber med å ta vare på mangfoldet og artenes leveområder i norsk og internasjonal skog.
-
Arktis
Varmere klima og smeltende havis endrer Arktis dramatisk. For dyrene og menneskene som lever lengst nord på kloden vår, er verden i ferd med å forsvinne.
-
Truede arter
Menneskers påvirkning og inngripen utsetter artene i naturen for et sterkt press. WWF jobber for å bevare de truede artene og deres leveområder.
-
Trusler mot arter og natur
Opptil èn million arter av dyr, planter og insekter, står i fare for å dø ut, viser WWFs Living Planet Report. Vi står midt i en naturkrise og er på full fart inn i den sjette masseutryddelsen.
-
Dyre- og naturleksikon hos WWF
Lurer du på hvor mange ulver vi har? Om du bør løpe fra en bjørn? Hvor tung en blåhval er? Du finner dette og mye mer i WWF sitt dyreleksikon!
-
Naturgoder: Hva gjør naturen for oss?
Naturen sørger for at vi har luft å puste, vann å drikke og mat på bordet – i tillegg til at den gir oss et sted å gå på tur. Vi kunne faktisk ikke overlevd uten tjenestene naturen gir oss, som kalles økosystemtjenester på fagspråket.
-
Pandemier og naturen: Hva er sammenhengen?
Naturen er vår sterkeste allierte mot fremtidige pandemier. Virus som smitter fra dyr til mennesker vil bli vanligere i takt med at mennesker trenger seg inn i urørt natur, ifølge FNs miljøprogram. Ved å beskytte dyrenes naturlige leveområder beskytter vi vår egen helse.
-
Vernede vassdrag
To tredjedeler av norske vassdrag er nedbygd. Sju av våre ti høyeste fosser er lagt i rør. Vi har ikke flere elver eller mer vassdragsnatur å miste.
-
Naturavtalen
I desember 2022 ble det endelig klart at verden får en ny global avtale for mennesker og natur. Naturavtalen har som mål å stanse og reversere tap av natur, og gi oss mer natur, innen 2030.
-
Naturtap og finansiell risiko
Naturen bidrar hvert år med tusenvis av milliarder til den globale økonomien. Likevel er ikke naturrisiko en del av finansbransjens risikoanalyser.
-
Naturlig karbonlagring
Et enkelt, billig og effektivt klimatiltak er å ta vare på intakt natur, hvor store mengder karbon tas opp og lagres. I møte med massive klimagassutslipp skulle man tro vi gjorde alt vi kunne for å ta vare på intakt natur, men i stedet forstyrrer vi stadig karbonlagrene og bygger ned naturen bit for bit.
-
En naturavgift for å bevare norsk natur
Naturens verdi kan ikke måles i penger, men det går an å regne på hva det koster å lage mer av den. Nå er det på tide at store utbyggere må betale for nedbygging av natur.
-
En sirkulær økonomi setter naturen i sentrum
Den sirkulære økonomien er mer enn gjenbruk, ombruk, gjenvinning og reparasjon. Det er et system som setter naturen i sentrum og som holder produksjon og forbruk innenfor planetens tålegrense.
-
Mer natur i politikken
Vi trenger politiske løsninger som gir oss mer natur, ikke mindre.
-
Naturundersøkelsen 2022
Et klart flertall av befolkningen er bekymret for natur- og klimakrisen, og krever at politikerne gjør mer for å stanse dem.