Blomstereng med blåklokker og prestekrager og grønne strå

Gjør Norges hager villere!

Den norske naturen trenger plass og artene trenger leveområder. Du kan bidra til å hjelpe naturen og hver kvadratmeter teller.

Alle hager, balkonger og fellesområder fortjener å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier, men lyden av sommer er i ferd med å stilne. Insektene våre blir stadig færre fordi naturen ikke får den plassen den trenger.

Vil du være med å gjøre Norge litt villere ved å gi litt av din hage tilbake til naturen? Meld inn i skjemaet under. Og husk at hver kvadratmeter teller!


Sammen har vi gjort Norge 1 541 358 m² villere

Jeg er med på å gjøre Norge villere!

Jeg vil vite mer om WWFs arbeid og Norges ville hager:

Naturens superhelter trenger vår hjelp

2752 dyre- og plantearter oppført som truet på Norsk rødliste for arter, og er i fare for å dø ut. I 2018 var det ikke mer enn 12 prosent av Norges areal som kunne defineres som villmark, og presset på naturen bare øker.

Ingen kan stoppe denne nedgangen alene, men alle kan gjøre litt. Og om vi jobber sammen, kan vi få til store ting.

Marihøne på et grønt blad

WWFs globale mål er at en tredjedel av jorda vår skal være forbeholdt naturen og de ville artene. Når du lar plenen stå, er du med på å gjøre jorda litt villere, og det vil snart komme massevis av hvitkløver, løvetann, svever, veronika, engkarse og andre planter. Disse vil tiltrekke seg insekter, som humler og andre villbier, sommerfugler og blomsterfluer.

Når plenen din blir mangfoldig, blir den plutselig også mye mer interessant for insekter og sommerfugler. Med insektene kommer fuglene, og er du heldig blir plenen plutselig et naturlig skjulested for frosker, padder, piggsvin eller andre dyr.

Slik gjør du hagen din villere

Måten vi mennesker lever på truer livsgrunnlaget til de pollinerende insektene. Tap av leveområder, sprøytemidler og klimaendringer er blant hovedårsakene til at det blir færre og færre av dem.

Dette er dårlig nytt, både for pollinatorene selv og for oss. Bier, humler og sommerfugler spiller nemlig en nøkkelrolle i økosystemet. Men de sliter.

I Norge er hele 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene truet og oppført på Rødlista.

En betydelig andel av all maten vi spiser, kommer fra planter som er pollinert av bier. Hele 80 prosent av avlinger og ville blomster avhengige av de pollinerende insektene.

Disse superheltene står på utrettelig på for oss. La oss gjøre litt gjengjeld!

Trenger du litt hjelp for å gjøre uteområdet ditt villere? Vi har laget tre guider som hjelper deg å gjøre hagen din, balkongen din eller fellesområdet deres villere!

Under bildet finner du syv små og store grep du kan gjøre for å bedre livsgrunnlaget for naturens superhelter, de pollinerende insektene!

1. Velg pollinatorvennlige planter

Det vil si planter som gir mye nektar og pollen. En tommelfingerregel er å velge fargerike blomster som lukter godt.

Men det trenger ikke bare være stauder. Bærbusker som rips, solbær og blåbær er en fest for våre små superhelter! Det er også krydderurter som blant annet lavendel, oregano og purreløk.

For sommerfuglene er det en fordel å ha rikelig med plass å lande på. Tenk blomster med store kronblader, som for eksempel prestekrager.

2. Plant for hele sesongen

Ved å dyrke arter som blomstrer til ulike tider på året – fra tidlig på våren til godt utpå sensommeren – sørger du for at biene, blomsterfluene og sommerfuglene har gode leveforhold gjennom hele sesongen.

Noen arter kan med fordel sås på sensommeren eller høsten før frosten setter inn. Da får du og pollinatorene gleden av tidlig vårblomstring. Dette gjelder blant annet prestekrager, forglemmegei og ringblomst, for å nevne noen.

3. Dyrk din egen blomstereng

En tommelfingerregel for å plante pollinatorvennlig, er å kopiere nærmiljøet – det vil si å velge blomster som vokser fritt i naturen.

Hvis du er så heldig å ha egen hage, er en viltvoksende blomstereng noe av det beste bier, blomsterfluer og sommerfugler vet. Men engblomster kan fint plantes også i blomsterkasser og potter. Husk at de trives best i næringsfattig jord.

Blomsterenger krever svært lite stell. Det er fint å luke unna de største ugresstustene, da de kan fordrive blomstene, men ellers handler det om å bare la det gro!

4. La hagearbeidet ligge

Vent med plenklippen og la ville blomster som hvitkløver poppe opp. Også mange såkalte ugressarter, for eksempel løvetann, er festmat for pollinatorene – særlig om våren før andre blomster har sprunget ut.

Noen biearter bygger dessuten ikke bol selv, men overvintrer og legger egg på steder som vi mennesker kanskje ser på som rot, for eksempel i dødt treverk eller hauger med sand, jord eller gamle kvister.

Med andre ord er det mange gode grunner til ikke å bruke for mye tid på å rydde opp i hagen, men heller la humla suse, både i overført betydning og rent bokstavelig.

5. Bygg bosted

I byer og andre steder med lite viltvoksende vegetasjon kan det være en utfordring for de pollinerende insektene å finne krypinn der de kan legge egg eller overvintre.

Med humlekasser og insekthoteller hjelper du de små superheltene i en kritisk fase av livet. Disse kan enten kjøpes ferdig, eller du kan la fantasien blomstre og bygge selv.

Humlekasser er for de sosiale bieartene. Om våren flyr dronningen ut for å jakte på et egnet sted å etablere bol. Det må beskytte mot både kulde, fukt og inntrengere, samtidig som det rommer hele familien.

Insekthoteller er beregnet for solitære arter, det vil si arter som ikke bygger bol. De består av små hulrom der insektene kan legge egg, og eventuelt overvintre.

6. Sett ut vannbad

En ting som ofte blir glemt, er at de små superheltene trenger tilgang til vann. Dette kan være så enkelt som en skål med vann, som du setter ut på balkongen.

Legg noen steiner oppi skålen, så de har et sted å slå seg ned for å drikke, og ikke drukner.

7. Velg giftfritt

Det siste tipset er ganske åpenbart, men samtidig noe vi kan ha lett for å glemme: Unngå kjemiske sprøytemidler, og plant heller blomster som tiltrekker seg insekter som spiser skadedyr.

Jeg er med på å gjøre Norge villere!

Jeg vil vite mer om WWFs arbeid og Norges ville hager:

Fant du det du lette etter?