Aktuelt
Siste nytt fra WWF Verdens naturfond.
-
Vil ha naturen inn i havvindforliket
En rekke organisasjoner innen miljø og havvindnæringen står samlet bak kravet om at naturen må inn i havvindforliket.
-
Naturen glemt i revidert statsbudsjett
Regjeringen kutter både i bistand, skogvern og naturrestaurering og setter av for lite midler til viktig miljøkartlegging.
-
Økte utslipp og mer oljeproduksjon i sårbar natur
Til tross for motstand fra både finansaktører og miljøbevegelsen godkjente Equinors generalforsamling i dag selskapets forslag til energiomstillingsplan.
-
Internasjonal motstand mot Equinor
Utenlandsprosjekter er igjen stridstema for Equinor. På årets generalforsamling handler det om omstillingsviljen til Equinor og olje- og gassprosjekter i unike naturområder i Argentina og Canada, områder av betydning for urfolk. I Argentina er søksmål allerede i gang.
-
Anbud for leveranse av kampanje for Mer Natur 2022
WWF søker byrå som kan løse spennende kommunikasjonsoppgaver høsten 2022. Frist: 19/05/22
-
Ber alle med aksjer stemme for at Equinor skal halvere utslipp
WWF og Greenpeace har brukt sin rett som aksjonærer i Equinor og fremmet forslag til generalforsamlingen om at selskapet skal halvere absolutte utslipp innen 2030.
-
Naturen er glemt i energimeldingen
Regjeringen vil ha et krafttak for fornybar kraft og skjerper klimakravene til oljebransjen. Samtidig er naturhensyn i omstillingen fra fossil til fornybar glemt, og mer olje og gass bryter med klimamålene.
-
Energimeldingen - slik kan Norge omstilles til fornybart på naturens premisser
WWF forventer at regjeringens energimelding bidrar til å legge om til naturvennlig fornybar energi, får Norge ut av oljealderen og skaper trygge, fremtidsrettede arbeidsplasser.
-
Klimarapport: – Vår kvote for feil er brukt opp
En ny klimarapport fra FN viser at det snart er for sent å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Men det finnes løsninger som gjør det mulig, som vil halvere verdens utslipp innen 2030. Nå står det bare om politisk vilje. WWF mener Norge må lede an.
-
Ny rapport: Slik kan Norge redde gammelskogen
Norge har vedtatt å verne 10 prosent av skogen, men mangler en god strategi for hvordan det skal skje. Fire miljøorganisasjoner lanserer rapporten "Skogkur 2030 – Siste sjanse for gammelskogen", der de viser hvordan Norge kan oppfylle sine egne skogvernforpliktelser innen 2030.
-
WWFs forventinger til Oljefondets mandat
Som eier av et av verdens største fond har Norge et ansvar for å forvalte vår felles formue innenfor klodens bæreevne og naturens tålegrenser. Derfor må Stortinget vedta et nettonullmandat for Oljefondet.
-
Lørdag slukkes lysene for en tryggere, mer rettferdig og bærekraftig fremtid
Millioner av mennesker verden over ønsker å vise sitt engasjement for natur og klima ved å slukke lyset i én time, når Earth Hour markeres for 14. år på rad i Norge.
-
Avgjørende forhandlinger om naturavtale
Ny WWF-rapport viser at forpliktelser flere land allerede har, er langt mer ambisiøse enn det eksisterende utkastet til FNs globale naturavtale. Når siste runde med forberedende forhandlinger starter neste uke, må drastiske grep tas for å gjøre avtalen sterk nok til å både stanse og reversere tapet av natur.
-
Historisk plastvedtak i Nairobi
I dag ble det klart at FNs miljøforsamling vedtar forhandlingsmandatet for en global og rettslig bindende plastavtale. – Dette er et helt avgjørende vendepunkt og en viktig seier i kampen mot plastforsøpling, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur
-
– Nå er hver tidels grad livsviktig
Ny klimarapport fra FN viser at konsekvensene av klimaendringer blir verre enn tidligere antatt, og farlige nivåer er nærmere enn forskerne før har beregnet.
-
Stortingsseminar: Ny naturpolitikk - Verden, Europa, Norge
WWF Verdens naturfond og Høyre inviterer til seminar om ny global naturavtale og skjerpet naturpolitikk i EU. Hva blir konsekvensene for Norge?
-
Oljedirektoratet villeder om Barentshavet
Oljedirektoratets tall for gjenværende ressurser på norsk sokkel forleder politikere og folk til å tro at videre oljeleting er lønnsomt.
-
En naturpositiv omstilling vil gagne næringslivet
Ny rapport om naturkrisen og naturrisiko for næringslivet viser at tap av natur utgjør stor risiko for norske arbeidsplasser, og at en tidlig naturpositiv omstilling vil kunne gi økt verdiskaping og konkurransefortrinn.
-
Staten fikk medhold: 28 ulver kan skytes
Rett før paringstiden starter.
-
Plastforurensningen i havet firedobles innen 2050
Plastforsøpling er et globalt problem, og vi trenger globale løsninger for å takle den, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
-
WWFs forslag til statsbudsjettet 2023
For å snu tapet av natur og begrense klimaendringer er statsbudsjettet det viktigste styringsverktøyet i Norge. WWF har derfor sendt inn en rekke forslag før regjeringens første 2023-budsjettkonferanse, som vil styrke miljøprofilen til neste budsjett.
-
Tingretten stopper ulvejakten
Oslo tingrett gir WWF Verdens naturfond, NOAH - for dyrs rettigheter og Foreningen Våre Rovdyr medhold, og ulvejakten inne i ulvesonen stoppes.
-
Støtter WWF med 23 millioner kroner
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet i andre halvdel av 2021 bidro nok en gang raust til WWFs arbeid for naturen.
-
Skjebnedag for 25 norske ulver
Oslo tingrett starter nå behandlingen av den midlertidige stansen i årets lisensjakt etter krav fra WWF, NOAH og Foreninger Våre Rovdyr (FVR).
-
Åpent brev til Jonas Gahr Støre: Stå opp for vassdragsvernet!
Å oppheve vern av natur så snart det oppstår en krevende situasjon, er en farlig vei. Vi ber deg sikre de vernede vassdragene våre, skriver WWF og ti andre organisasjoner i et felles opprop til statsministeren.
-
Ulvejakta stanses midlertidig i fire revir
– Dette er en utrolig viktig avgjørelse for en art som er truet i norsk natur, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
-
To av fire gjenværende helnorske ulverevir innenfor sonen kan skytes
– Regjeringen åpner for ulvejakt som kan være ulovlig. Det er vanskelig å forstå at Arbeiderpartiet kan stå inne for å forvalte en kritisk truet art på denne måten, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
-
Nye olje- og gassutbygginger kan koste fellesskapet dyrt
Hvis den lukrative midlertidige oljeskattepakken får virke ut 2023, risikerer Norge at 19 av 51 nye felt ender med tap for staten.
-
333 nye arter inn på rødlista: – En varslet katastrofe
1 av 5 arter i Norge står i fare for å dø ut. – Dette er et faresignal som bør få både politikere og ansvarlige myndigheter til å ta umiddelbare grep, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
-
Løsninger for redusert plastforsøpling i filippinske havner
Plastforsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblemer og land i Sørøst-Asia er hardest rammet. Grieg Foundation samarbeider med WWF om tiltak som monner i tre havner på Filippinene. Ny rapport fra Deloitte peker på strategiske løsninger for arbeidet.
-
– Verdens ledere leverte ikke nok
Slik oppsummerer generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, klimatoppmøtet i Glasgow. Hun er glad for at detaljene rundt handel med klimakvoter endelig er på plass, men mener at land ikke har levert verken på utslippskutt eller finansiering.
-
Vil verne Nordlands Amazonas
Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Sabima og WWF har sendt uttalelser til Statsforvalteren i Nordland om at 18 foreslåtte skogområder må vernes.
-
Statsbudsjett 2022: Oljesatsing og natursvikt
– Har regjeringen glemt naturen? Dette er ikke et budsjett som tar oss i mål for å løse natur- og klimakrisen, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
-
Stort gap mellom produksjon og klimamål
Regjeringer over hele verden planlegger å utvinne mer enn dobbelt så mye fossilt brensel i 2030 enn det som er forenelig med å begrense den globale oppvarmingen til 1,5°C.
-
Hurdalsplattformen: For svak på konkrete tiltak
Regjeringsplattformen fastslår at Norge skal nå sine klimamål for 2030, men er for lite tydelig når det gjelder konkrete tiltak. – Det blir for svakt, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
-
Olje- og gassprosjekter må til Stortinget
Av nye oljeprosjekter, vil kun 4 av 58 behandles av Stortinget. Over 280 milliarder kroner vil med dagens ordning ikke vurderes for klimarisiko eller behandles i Stortinget
-
Dette koster oljeskattepakken
Det midlertidige oljeskatteregimet blir langt dyrere for staten enn hva Finansdepartementet anslo.
-
Oljeskatten er ikke nok: Norge må stanse leting etter olje og gass
Oljeskatten et godt første skritt, men ingen klimaseier. Miljøorganisasjoner går nå sammen om et felles krav til en ny regjering: slutt å lete etter mer olje og gass.
-
Ni av ti bekymret for plast i havet – forventer rask behandling av avgift
Plast i havet er den miljøutfordringen aller flest er bekymret for, og som flest mener det haster aller mest å løse, viser en fersk spørreundersøkelse.
-
Ny rapport avslører: Samfunnet betaler dyrt for billig plast
Kostnadene knyttet til produksjon, bruk og kast av plast er mye høyere for samfunnet vårt enn tidligere antatt. Hvis vi ikke tar umiddelbare grep, vil de dobles innen 2040.
-
Filmbransjen stiller opp for natur og klima
– Det er tid for å gi naturen en stemme, det skylder vi barna våre, sier skuespiller Ine Marie Wilmann. Sammen med en rekke fremtredende aktører i filmbransjen har hun stilt opp i en ny kortfilm fra WWF Verdens naturfond.
-
Foreslår rett til nærnatur
I et brev til regjeringen foreslår Den Norske Turistforening og WWF Verdens naturfond at alle skal sikres trygg tilgang til nærnatur og turveinett.
-
Flertall støtter naturavgift
Ny undersøkelse viser at flere enn seks av ti vil ha en ny naturavgift på utbygginger for å redde norsk natur. Partiene er delt, men støtten er stor nok til at generalsekretæren i WWF er optimist foran kommende stortingsperiode.
-
5 myter om norsk olje og gass
Debatten om fremtiden til norsk olje og gass preges av en rekke misoppfatninger. Her oppklarer vi noen av de mest utbredte.
-
Ga over 17,6 millioner kroner til WWFs arbeid for naturen
Pengene fra Postkodelotteriet går blant annet til å redde utrydningstruede arter, bekjempe plastforsøplingen og begrense klimaendringene.
-
Rapport: Usikker framtid for norsk gass
Norsk gass kan bli et tapsprosjekt for Norge når Europa gjennomfører klimapolitikken som er vedtatt. Det viser to ferske rapporter fra E3G og WWF.
-
Ny FN-rapport slår klimaalarm: Vi velger fremtiden vår nå
Uten dype, umiddelbare utslippskutt, endrer vi livsvilkårene på planeten vår.
-
Mer enn 3 av 4 nordmenn er bekymret for naturtapet
Flertallet av nordmenn er bekymret for tap av natur, og mener politikerne bør gjøre mer for å stanse naturtapet, viser en spørreundersøkelse Opinion har gjort på oppdrag fra WWF.
-
Svakt utkast til naturavtale uroer WWF
– Dette er bekymringsverdig når vi står midt i en naturkrise. Verden har ikke tid til å kaste bort ti nye år, sier generalsekretær Karoline Andaur
-
Norske kommuner med i global klimakampanje
Race to Zero er organisert av FNs Klimakonvensjon for å mobilisere kommuner, næringsliv og andre til klimahandling foran COP26 i Glasgow i november 2021.
-
Økende engasjement for naturen
Det viser en ny, internasjonal WWF-undersøkelse.
-
Seaspiracy
Dokumentarfilmen «Seaspiracy» øker engasjementet for havet, men etterlater også et ufullstendig bilde og flere spørsmål. Her svarer vi på de viktigste.
-
En helsvart dag for ulven og naturen
Ulven har tapt. Dagens dom fra Høyesterett er svært nedslående for naturen. Resultatet blir en veldig usikker situasjon for ulven – og for andre truede arter.
-
Forbudet mot engangsplast: Dette betyr det for deg
En rekke engangsprodukter av plast har nå blitt forbudt i Norge. Her svarene på de viktigste spørsmålene om hva dette innebærer.
-
– Får konsekvenser for alle truede arter
I fem dager har vår høyeste domstol hatt naturen på agendaen, i en sak som kan endre hvordan Norge forvalter naturen i lang tid fremover.
-
16 millioner kroner til arbeid for naturen
Nordmenns loddkjøp i Postkodelotteriet bidro med 16 225 195 kroner til WWFs arbeid i siste halvdel av 2020.
-
Norge får internasjonal kritikk for oljebrune krisepakker
Norge er nest dårligst i klassen i en ny rapport som sammenligner koronakrisepakkene i de arktiske landene, og effektene på klima, miljø og nye grønne jobber.
-
Klimameldingen - dette mener WWF
Det er bra at klimameldingen har sektorvise utslippsmål og tiltak. Og det er nødvendig og rettferdig at CO2-avgiften skal øke, så forurenser betaler. Men et av våre beste klimatiltak – naturlig karbonlagring – har fått altfor liten plass.
-
Kong Harald blir høy beskytter for WWF
Samme år som WWF i Norge feirer 50-årsjubileum, har Hans Majestet Kongen takket ja til å være høy beskytter for organisasjonen.
-
Kan Østmarka bli Norges mest besøkte nasjonalpark?
En nasjonalpark i Østmarka vil være et godt grep for å bevare naturmangfoldet og friluftsmulighetene i et område som brukes av tusenvis av mennesker hvert år, mener WWF Verdens naturfond.
-
EU-forslag stiller krav til «grønne» lån
Et nytt EU-forslag har skapt debatt i Norge, fordi EU ønsker å sette miljøkriterier for grønn finansiering av vannkraft. Det kan tvinge frem bedre prosjekter for natur og klima, både her i Norge og i Europa.
-
Spøkelsesfiske: En evigvarende dødsfelle
En ny rapport fra WWF setter søkelys på en av de mest dødelige typene plastavfall som havner i havet: Fiskeutstyr som er glemt eller mistet i havet, kan fortsette å drepe fisk og annet marint liv i hundrevis av år. Dette kalles spøkelsesfiske.
-
Internasjonal granskingsrapport om brudd på menneskerettigheter
I dag publiserte WWF International en rapport etter en uavhengig gransking av WWFs respons til påstander om menneskerettighetsbrudd i WWF-støttede prosjekter i seks land. Under følger en uttalelse fra generalsekretær i WWF i Norge, Karoline Andaur.
-
WWF og NOF krever at Davvi vindkraftverk ikke bygges
Det planlagte vindkraftverket vil ødelegge villmark og true det sårbare dyrelivet i området.
-
Ny rapport: – Norge har bygget vindkraft på feil steder
Det store flertallet av vindkraftverkene i Norge er bygd på steder der de kommer i konflikt med viktige naturverdier. Det viser en ny rapport som Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) har gjennomført for WWF Verdens naturfond.
-
Havene er i fare – derfor tar vi nå et krafttak for å rydde opp
WWF Verdens naturfonds innsats for å stanse plastforsøpling vil få stor betydning.
-
– Trodde vi sto overfor et ekstremområde
Da Jakob Cyvin og Anne Aasen fra NTNU tok prøver av jorda i fjæra fikk de sjokk. Nesten 20 prosent bestod nemlig av plast.
-
Klimaomstillingsutvalget: Vil begrense nye letelisenser
Begrens utdeling av nye letelisenser, krev klimastresstest i alle planer for utbygging og drift, og gjør minst ett eller flere av fradragene i særskatten mindre gunstige. Det er hovedanbefalingene fra Klimaomstillingsutvalget.
-
Dropper høring i protest
Høringsprosessene i oljeforvaltningen er et spill for galleriet, mener miljøorganisasjoner. Krever at miljøfaglige innspill blir lyttet til.
-
Loddkjøpere bidro til krisepakke for fjellgorillaen
Takket være inntektene fra Postkodelotteriet, har WWF Verdens naturfond kunnet beskytte flere fjellgorillaer mot krypskyttere og andre trusler under koronakrisen.
-
Nå har vi brukt opp jordas ressurser for i år
På grunn av koronapandemien kommer årets overforbruksdag hele tre uker senere enn i fjor. – Naturkrisen må løses med bærekraftige og varige endringer, ikke et samfunn på pause, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
-
6 myter om WWF og årets TV-aksjon
WWF ønsker en fri og åpen debatt velkommen, men den må være basert på fakta. Derfor vil vi én gang for alle rette opp i flere rykter, halvsannheter og direkte feil som verserer i omtalen av årets store nasjonale dugnad.
-
Krever produsentansvar for all plast
Produsenter må få ansvaret for at all plast samles inn og resirkuleres
-
Samlet klimabevegelse advarer mot skattegave til oljebransjen
Oljenæringen, LO og NHO har foreslått endringer i oljeskatten som vil øke Norges klimarisiko kraftig og binde oss til oljeprosjekter samfunnet kan tape stort på i fremtiden. En rekke organisasjoner ber Stortinget styre unna.
-
WWF-seier: Oljefondet trekker seg ut av fem store kullselskaper
– Vi har jobbet lenge for å få tettet smutthullet i regelverket, som har latt flere av verdens aller største kullforurensere komme unna med utslippene sine. Dette er en stor dag for miljøet, sier fungerende miljøpolitisk leder i WWF, Else Hendel.
-
Frykter at internasjonalt miljøarbeid nedprioriteres
Norges internasjonale arbeid med miljø- og klimaspørsmål må ikke lide økonomisk som følge av koronakrisen. Det var budskapet i et brev sendt til fire statsråder i dag, signert av 19 organisasjoner.
-
Karoline Andaur ny leder i WWF Verdens naturfond
Etter et halvår som konstituert leder av organisasjonen, blir Karoline Andaur ny generalsekretær i WWF.
-
Landet trenger grønne krisepakker
Regjeringens krisepakker mot koronakrisen må bidra til grønn omstilling av samfunnet. Her er WWFs forslag til hvordan det kan gjennomføres.
-
Framtidsretta motkonjunkturtiltak for natur og klima
Innspill fra miljøorganisasjonene til Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet.
-
Olje for utvikling: Uansvarlig oljebistand
Afrikanske oljeland rammes i disse dager hardt av lav oljepris. Det gjør det desto mer prekært å stille spørsmål ved det norske bistandsprogrammet Olje for utvikling.
-
Oppløftende tigernyheter i fersk WWF-rapport
I flere av de viktigste leveområdene for verdens gjenlevende ville tigere har bestandene vokst i løpet av det siste halvåret. Det viser den siste rapporten fra WWFs Tiger Alive-prosjekt.
-
Oppdaget ny art – med plast i seg
Britiske forskere oppdaget nylig en ny art i et av verdens mest avsidesliggende havdyp, Marianergropen. Den har allerede plast i seg.
-
EUs nye klimalov setter retning, men er ikke nok
Europakommisjonen har lagt fram et forslag til klimalov for EU. Forslaget inneholder ikke tiltakene som klimakrisen krever for å unngå mer enn 1,5 graders global oppvarming.
-
WWF anker dommen i rovdyrrettssaken
– Høyesterett må behandle de prinsipielle spørsmålene om Norges forpliktelser til å ta vare på alle arter og all natur, sier Karoline Andaur.
-
Viltvoktere anklaget
Ifølge The Guardian er viltvoktere i Kongo anklaget for å ha utøvd vold mot det lokale Baka-folket og nektet dem adgang til naturressurser.
-
Ny WWF-rapport advarer: Store økonomiske konsekvenser av naturtap
Viser at verden står overfor store økonomiske tap i tiårene framover. Mange av tapene kan bli snudd til gevinst hvis vi klarer å beskytte natur og økosystemer bedre.
-
Oljeblind klimakur
Miljødirektoratet leverer en utredning med gode tallfestede tiltak for å kutte norske utslipp. Men hopper på bestilling over vårt største bidrag til klimaendringene.
-
En seier for naturen: Felling av ulv var ulovlig
Borgarting lagmannsrett slo i dag fast at fellingen av ulveflokkene Julussa og Osdalen i 2018 var ulovlig. – Dette er en sårt tiltrengt seier for ulven og for naturen, sier WWFs Karoline Andaur.
-
- Fantastisk å kunne gi tilbake til viktige saker
I 2019 ble Tom Stiansen ny ambassadør for Postkodelotteriet i Norge. Den naturglade programlederen er både ydmyk og stolt over å få være med på reisen.
-
Immunforsvaret vårt kollapser
De dramatiske skogbrannene i Australia viser oss hvor skjøre vi og samfunnet vårt er når naturen ikke lenger holder sin beskyttende hånd over oss.
-
Grieg Gruppen og WWF vil stanse plastforsøplingen
WWF Verdens naturfond og Grieg Gruppen går sammen om konkret ambisjon: mengden av plastavfall i tre filippinske havnebyer med omegn skal halveres innen 2023.
-
Flere fjellgorillaer
– Naturvern virker! Vi gleder oss over rapporten fra Uganda og DR Kongo som viser at antallet fjellgorillaer har økt, sier Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
-
Postkodelotteriet og WWF støtter arbeidet for å merke elefanter i Namibia
Merking ved hjelp av satelittkrager gjør det lettere for forskere og viltvoktere å beskytte elefantene.
-
Oppretter utvalg for klimaomstilling
Norsk klimastiftelse, Civita og WWF har oppnevnt et utvalg som skal gi sine tilrådinger om hvilken politikk som vil sette Norge i stand til å håndtere en klimaomstilling på̊ en vellykket måte.
-
Ulverettssaken er over
– Nå venter vi spent på om lagmannsrettens dom vil gi en god rettslig avklaring på viktige spørsmål om den kritisk truede ulven, spørsmål som er relevant for det pågående naturtapet vi er vitne til.
-
Altfor høy totalkvote for årets ulvejakt
Klima- og miljødepartementet tar ikke klagene til følge, og opprettholder kvoten på lisensjakt utenfor sonen i region 4 og 5. WWF reagerer på at hele 26 ulver kan felles når lisensjakta starter 1. desember.
-
Solhjell går av som leder i WWF
Bård Vegar Solhjell slutter som generalsekretær i WWF Verdens naturfond og blir direktør i Norad. Solhjell ble utnevnt i statsråd fredag 8. november.
-
Gruppe vil sabotere TV-aksjonen
Det er nylig blitt opprettet en gruppe på Facebook, med formål å sabotere TV-aksjonen neste år fordi denne skal gå til WWFs arbeid mot plastforsøpling av havet. Dette synes vi i WWF er veldig trist og svært beklagelig.
-
Stor seier i kampen mot plast i havet
Norges forpliktelse til å jobbe for en global avtale mot plast i havet er et stort framskritt på veien mot å bekjempe plastforsøpling i havet.
-
Tre vegval for havpolitikken
Når verda retter auga mot Oslo denne veka, forventer vi konkrete og tydelege forpliktelser for havet frå den norske regjeringa.