En kvinne i en rød sovepose sitter under en mørk og vakker nattehimmel full av stjerner

Rødlista for truede naturopplevelser

Snørike vintre, yrende liv i havet og stjerneklar himmel. Hva skjer med opplevelsene når naturen og klimaet endrer seg? Og hvilke naturopplevelser er du redd for å miste?

Nå kan du nominere naturopplevelsene det er aller viktigst å ta vare på. Den Norske Turistforening, Norsk Friluftsliv og WWF Verdens naturfond inviterer DEG til å nominere en naturopplevelse du er redd for å miste.

Legg gjerne ved bilde eller en filmsnutt av naturopplevelsen som er #verdtåbevare. Det kan være både nærskogen rett utenfor døra, eller et spesielt sted du er ekstra glad i.

Listen, som får navnet Rødlista for truede naturopplevelser, skal ta folks kjærlighet til naturen på alvor, og vise fram hvor dyrebar naturen og naturopplevelser er for oss.

Gjennom dette ønsker vi å få til en bevisstgjøring og en større debatt om hvordan vi best tar vare på naturen vår. Fordi de fineste naturopplevelsene er #verdtåbevare.

Nominasjonsfristen er 30. april.

Nominer din opplevelse her:

Både organisasjoner og enkeltpersoner kan delta.

Forslagene som kommer inn vil bli vurdert av en uavhengig jury, bestående av folk som kan mye om både natur og friluftsliv. Den består av:

  • Dag O. Hessen, biolog og professor
  • Mani Hussaini, stortingsrepresentant og friluftsentusiast
  • Stine Schultz Heireng, forfatter og generalsekretær i Norges Speiderforbund
  • Jens Kvernmo, friluftsmann, forfatter og eventyrer
  • Pia Ve Dahlen, marinbiolog, forfatter og foredragsholder

Til slutt skal det presenteres en liste over ti naturopplevelser som betyr mye for mange – og som nå står i fare for å forsvinne.

Forrige gang WWF og Norsk Friluftsliv satte sammen en slik liste var i 2019. Da var intakt natur, stillheten og de frie elvene opplevelser som toppet lista. Denne gangen er også Den Norske Turistforening med på laget.

To personer går på en sti i en tett barskog. Bakken er dekket av mose i ulike grønnfarger.

Om oss

WWF Verdens naturfond er en av verdens største og mest respekterte, uavhengige miljøorganisasjoner med over fem millioner støttespillere.

Den Norske Turistforening (DNT) er Norges største friluftsorganisasjon med over 300 000 medlemmer.

Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 18 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.  

Fant du det du lette etter?