Nærnatur

Nærnatur kan være den lokale salamanderdammen eller 100-meterskogen, og få ting er mer truet enn slike kortreiste naturopplevelser. Installasjoner og nedbygging bidrar til å true disse over hele landet.

«Vi går tur med barna våre i skogen som ligger midt i boligområdet. Det er en herlig opplevelse å bare kunne samle troppene, ta på gummistøvlene og være ute i naturen på 1-2-3.

Men nå har politikerne vedtatt at utbygger får lov til å bygge ut skogen, selv etter protester og underskriftskampanje fra mer enn 200 personer.

Da mister vi denne nære skogen som er et viktig friluftsområde for blokkene og boligområdet rundt den» – Ågot Bugge, Risør

«For oss som bur i ein by er det uvurderlig å ha enkel tilgang til naturområder der ein kan få stillhet, mørke, og kjensla av å vera eit lite menneske i eit stort univers. Me treng meir av dette, ikkje mindre» – Trude Sangolt, Bergen

«Nærmarka er viktig for bolyst for nye innbyggere. Nærmarka vår er medisin og sjelebot på grønn resept. Nærmarka er viktig for folkehelsa» – Janne Strand, Sortland

Den helsebringende nærnaturen

Nærnatur kan være så mangt, og det er knapt noen nedre grense for størrelse. Et storslått tre, en salamanderdam eller varianter av 100-meterskogen. Nærnaturen finnes overalt.

Den gir oss muligheten til å koble av, komme i bedre humør og øke trivselen. Den er viktig for vår fysiske og mentale helse. Det å kunne se et ekorn hoppe fra gren til gren eller nyte vårgrønne bjørketrær på vei til jobb, tar deg milevis unna hverdagen.

Mange fikk øynene opp for nærnaturen under pandemien, og innså at det ikke var nødvendig å reise over bekken etter vann på jakt etter naturopplevelse. Spesielt den bynære nærnaturen er viktig nettopp fordi den er kortreist, den er truet og den angår veldig mange av oss.

Fant du det du lette etter?