Dyrelivet i våre dypeste havområder er magisk. Men i havdypet finnes også ulike mineraler. Det er i disse områdene vi risikerer at steinmasser kan bli knust for å hente opp metaller. Og det til tross for at vi vet altfor lite om konsekvensene som gruvedrift vil ha for livet i havet.
Fiji og Norge
De fleste av metallforekomstene regnes for å være i internasjonalt farvann. Etter øystaten Fiji, er Norge det landet i verden med økonomiske rettigheter til de fleste av områdene som har størst potensiale for utvinning av havbunnsmineraler - såkalte spredningsrygger
Mens Fiji har tatt til orde for et 10-års moratorium på mineralutvinning i sine områder, har Norge startet en fremskyndet åpningsprosess på norsk kontinentalsokkel.
Havet er under et økende press og havets mylder av liv er i ferd med å forsvinne. Bare siden 1970 har 36 prosent av mengden liv i havet blitt borte.
Store områder er fremdeles lite utforsket, og spesielt kunnskapen om dyphavets natur og rolle er lite kjent. Forskerne anslår at vi ikke vet noen ting om minst 80 prosent av havet. Vi har faktisk mer kunnskap om både overflaten til Månen og Mars enn havet.
I dag foregår det ingen utvinning av havbunnsmineraler fra dyhavsområder i verden. Og fordi vi vet for lite, må vi være svært forsiktige.
WWF Verdens naturfond krever at Norge ikke åpner for mineralutvinning på havbunnen før det er bevist at slike inngrep kan skje uten tap av dyreliv, leveområder og naturens egne funksjoner. Vi krever også et tiårs moratorium mot slik mineralutvinning internasjonalt.
Kartlegging viser at det finnes store mengder mineraler, som kobber, nikkel og kobolt, i norske havområder, særlig rundt Jan Mayen og nordover Atlanterhavsryggen mot Spitsbergen.
Langs denne undersjøiske fjellkjeden, med store forekomster av metaller, finner vi dette lokalt tilpassede dyrelivet som vi bør ta vare på.
I stedet for å øke presset på havets helse, er det viktig at vi heller beskytter og restaurerer havet for å sikre et sunt hav som kan gi sosiale, økonomiske og kulturelle fordeler for menneskeheten inn i fremtiden.
Vi trenger derfor betydelig mer kunnskap om dyphavets betydning for livet på planeten, før nye næringer planlegges i disse områdene.
Norge har allerede startet en åpningsprosess for utvinning av havbunnsmineraler på norsk kontinentalsokkel. Et av argumentene for å starte med denne typen gruvedrift, er at verden trenger mineralene i overgangen til et bærekraftig lavutslippssamfunn.
WWF-rapport:
In Too Deep
What we know and don't know about Deep seabed mining
Rapporten som ble publisert 10. februar 2021 gir oversikt over de mulige konsekvensene ved mineralutvinning på havbunnen for naturmangfold og økosystemet.
Havforskere mener derimot at mineralutvinning på havbunnen kan være i strid med en bærekraftig havøkonomi. Dette kom fram i hovedrapporten til Høynivåpanelet i 2020, som Norge og flere andre land opprettet i 2018 for at verden skal nå flere av bærekraftsmålene.
Havekspertene sier i tillegg at mineralutvinning på havbunnen reiser en rekke miljømessige utfordringer som kan være i konflikt med FNs bærekraftsmål.
Konklusjonen er at verden trenger mye mer kunnskap om miljøkonsekvensene, før vi kan si at mineralutvinning på havbunnen i det hele tatt kan gagne samfunnet.
Dette forsterker WWFs krav om at Norge må si nei til en mineralutvinning på havbunnen før vi vet om det er mulig å beskytte det marine miljøet og naturen ved denne type aktivitet.
Å forverre naturkrisen, i håp om å bremse klimakrisen, er ikke en bærekraftig løsning.
Løsningen ligger i innovasjon og gjenvinning
Hvordan skal verden omstille seg til et lavutslippssamfunn uten metallene fra havets bunn? Gjenbruk av materialer og resirkulering må bli normen i samfunnet vårt.
WWF krever at norske myndigheter stopper åpningsprosessen for mineralutvinning på havbunnen i norske farvann
Vi jobber for et globalt moratorium på mineralutvinning på havbunnen til det er bevist at det kan gjøres på en miljømessig bærekraftig måte som ivaretar naturen
Vi etterlyser full åpenhet og strenge miljøkrav i Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA), som har ansvaret med å forvalte mineralressurser på havbunn i internasjonale farvann
Jobber for at bedrifter skal investere i innovasjon, resirkulering og øke reparasjonsevnen og levetiden til produktene.
Slik kan du bidra til å redusere behovet for metaller
Reparer tingene dine i stedet for å kjøpe nytt, for eksempel mobiltelefoner og tekniske duppedingser
Lever gamle gjenstander du ikke trenger til gjenvinning og be andre om å gjøre det samme
Ikke kjøp duppedingser du egentlig ikke behøver
Fortell din lokale politiker om hvorfor det er farlig for naturen i havet å starte med gruvedrift på havbunnen
Stem på et parti som ikke ønsker å starte opp med en mineralutvinning på havbunnen
Bli havfadder. WWF jobber for at ingen flere arter skal dø ut. Ditt bidrag støtter oss i denne kampen.