Living Planet Report er WWFs flaggskipsrapport som utgis hvert andre år, og kommer i 2020 ut for trettende gang. Dette er en omfattende studie over planetens helse, og gir en oversikt over naturens tilstand, påvirkning fra menneskelig aktivitet og potensielle løsninger.
Ved å bruke dataene fra 4392 arter og 20.811 bestander av pattedyr, fugler, fisk, reptiler og amfibier, viser den globale Living Planet Index (LPI) i 2020 en gjennomsnittlig nedgang på 68 prosent i overvåkede populasjoner. Endringene gjenspeiler den gjennomsnittlige proporsjonale endringen i bestandsstørrelser sporet over 46 år, ikke antall tapte individuelle dyr.
Årets indeks inkluderer 400 nye arter og 4870 nye populasjoner, sammenliknet med den fra 2018.
Indeksen omfatter også en rekke norske arter som er truet og/eller i betydelig nedgang, som makrellterne, lirype, lomvi, vipe, krykkje, ål, jerv og ulv.
Sammen med mer enn 40 universiteter, naturvernorganisasjoner og mellomstatlige organisasjoner har WWF utarbeidet modeller som tar for seg ulike løsninger. Disse scenariene omtales under initiativet «Bending the Curve» og er beskrevet i en artikkel i tidsskriftet Nature.
Årets rapport har også vedlegg i form av en spesiell samling på 20 essays fra ledende eksperter som alle deler tanker om hvordan de forestiller seg en sunn planet for mennesker og natur. Disse kommer fra hele verden og består av alt fra unge aktivister, forfattere og akademikere, til forretningsledere, journalister og urfolksledere. Eksempel på bidragsytere er sir David Attenborough.