STORE KUNNSKAPSHULL OM HAVBUNNEN
I våre dypeste havområder finnes det et fantastisk dyreliv og en natur som ikke eksisterer noe annet sted på planeten vår.
Store områder er fremdeles lite utforsket. Spesielt er kunnskapen om dyphavets natur og rolle lite kjent. Forskerne anslår at minst 80 prosent av havet er helt ukjent for oss mennesker. Vi har faktisk mer kunnskap om både overflaten til månen og Mars, enn vi har om havet.
Sommeren 2024 kom nyheten om at forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn på havbunnen: Det produseres oksygen i små mineralklumper, kalt mangannoduler, på flere tusen meters dyp. Samme type noduler er foreløpig ikke funnet på de norske havbunnsområdene, men det finnes manganskorper som kan inneholde oksygen. Disse manganskorpene står nå i fare for å utnyttes for mineralutvinning.
Dette sensasjonelle funnet snur opp-ned på det vi trodde vi visste om det mystiske dyphavet, og understreker hvor gigantiske kunnskapshullene våre er. Likevel har den norske stat åpnet for ødeleggende gruvedrift i disse områdene.