Blomstereng med blåklokker og prestekrager og grønne strå

Bli med og gjør Norges hager villere!

Lyden av sommer er i ferd med å stilne. Summing fra flittige villbier, dansingen fra fargerike sommerfugler og duften av en blomstereng står i fare for å bli et fjernt barndomsminne.

Naturen hjelper oss hver eneste dag. Men nå må vi gi litt tilbake. Presset på naturen er større enn noen gang, og vi står midt i en global naturkrise.

Det blir stadig færre innsekter, og årsaken til dette er at de ikke får den plassen de trenger for å leve. Men dersom vi alle hjelper dem litt, kan vi utgjøre en stor forskjell.

Pollinatorer som bier, humler og sommerfugler spiller en nøkkelrolle i naturen. De står på døgnet rundt og sørger bokstavelig talt for å holde liv i jorda.

Det er derfor vi kaller dem for naturens superhelter.

Sammen gjorde vi Norge m² villere i 2022

Slik kan DU bli en superhelt

Du kan bli en superhelt for naturen ved å plante pollinatorvennlige planter på balkongen eller i bedet, på taket eller i fellesområdet.

Vi trenger deg på laget. Sammen gjør vi Norge villere!

I fjor klarte vi å gjøre over 1,5 millioner kvadratmeter villere.

I år skal vi gjøre Norge enda villere.

Meld inn dine ville kvadratmeter i skjemaet under, og husk at hver kvadratmeter teller!

Jeg er med på å gjøre Norge villere!

Jeg vil vite mer om WWFs arbeid og Norges ville hager:

Naturens superhelter trenger vår hjelp

I Norge er hele 30 prosent av villbiene og 22 prosent av sommerfuglene oppført på rødlista for truede arter. Det betyr at mange av disse artene står i fare for å dø ut.

Tap av leveområder, sprøytemidler, klimaendringer og fremmede arter er blant hovedårsakene til at det blir færre og færre av dem.

Dette er dårlig nytt for oss alle, fordi pollinatorene spiller en nøkkelrolle i økosystemet som holder oss mennesker i live.

En tredjedel av maten vi spiser kommer fra planter som er pollinert av insekter. Så når pollinatorene forsvinner, går det hardt ut over livsgrunnlaget vårt.

Marihøne på et grønt blad

Naturens superhelter står på utrettelig på for oss. La oss gjøre litt i gjengjeld!

Det krever ikke mye. For eksempel er du bare ved å la hagearbeidet liggemed på å gjøre Norge villere.

Da kan det nemlig etter hvert dukke opp massevis av hvitkløver, løvetann, svever, veronika, engkarse og andre planter.

Disse vil tiltrekke seg små superhelter og en symfoni av liv i hagen, som humler, villbier og sommerfugler.

Med insektene kommer fuglene, og er du heldig blir hagen plutselig et naturlig tilholdssted for frosker, padder, pinnsvin og andre dyr.

Seks tips til en villere hage

1. Latskapen lenge leve

Ved å la gresset gro, og de ville blomstene blomstre, vil du garantert få mer liv i hagen. Ville bier, humler, sommerfugler og gresshopper vil skape et nydelig leven.

2. Kopiér nærmiljøet

Er du usikker på hvordan du skal tilrettelegge en villere hage kan du prøve å etterlikne, eller hente inspirasjon fra, den ville naturen i nærmiljøet.

3. Ingen vill hage uten død

Døde trær kan skape et helt økosystem i seg selv, og vil bli raskt tatt i bruk av ulike arter, både som mat, hjem og skjulested.

4. Vann er alltid bra

Legger du til rette for en vanndam i hagen, vil det garantert tiltrekke seg nytt liv.

5. Ville hager gir mening

Det gir mye glede i å skape et variert grøntområde som blir et hjem for dyr og planter. Når du viser omsorg for naturen vil hagen din få en ny mening, og en ny funksjon.

6. Ville hager vekker sansene

Når du hører summing og oppdager alle de nye artene, vil det sannsynligvis vekke både oppmerksomheten og nysgjerrigheten din. Bli kjent med plantene, insektene og dyrene som du ellers aldri ville lagt merke til, eller hatt gleden av å få besøk av!

Jeg er med på å gjøre Norge villere!

Jeg vil vite mer om WWFs arbeid og Norges ville hager:

Fant du det du lette etter?