For å ta vare på plante- og dyrelivet i norske farvann er det avgjørende med en nasjonal marin verneplan som inkluderer alle typer norsk natur til havs, i fjordene og langs kysten. Arbeidet med en slik marin verneplan i Norge startet i 2001.
Først i 2013 kom de tre første områdene på plass: Fremvaren i Vest-Agder, Tauterryggen i Nord-Trøndelag og Saltstraumen i Nordland.
I dag er også Galulosen, Rødberg og Skarnsundet i Trøndelag, Jærkysten i Rogaland, Lurefjorden og Lindåsosane i Vestland, Innervisten, Nordfjorden, Karlsøyfjorden, Kaldvågfjorden og Innhavet i Nordland, Rossfjordstraumen, Rystraumen og Ytre Karlsøy i Troms og Finnmark blitt vernet.
Det finnes også fire marine nasjonalparker i Norge: Ytre Hvaler, Færder, Jomfruland og Raet.
Norge er forpliktet til å verne minst 10 prosent av norske havområder innen utgangen av 2020, men dette er dessverre et mål vi er langt unna å kunne oppfylle innen utgangen av året.
Totalt utgjør dagens marine verneområder rundt 1 prosent, noe som betyr at det gjenstår svært mye for å ta godt nok vare på naturverdiene i våre egne havområder og å oppfylle gjeldende internasjonale forpliktelser og nye forpliktelser som må komme i forbindelse med at det skal settes nye mål for naturen i Kunming i Kina våren 2021.
WWF har gjennom tiår utfordret norske myndigheter for å få fortgang i verneprosessene til havs og til våren 2021 legges det frem en ny nasjonal verneplan for havet i Stortinget.
WWF jobber der for å få til at alle våre mest verdifulle og sårbare havområder blir tatt vare på gjennom naturmangfoldloven som marine verneområder, slik at naturverdiene i disse viktige havområdene også blir sikret for fremtidens generasjoner.