Ikke legg denne sjømaten på grillen i sommer

Ifølge FNs naturpanel, er 93 % av verdens fiskebestander enten overfisket eller fullt utnyttet. I tillegg har havet mistet nesten 40 prosent av mengden liv bare siden 1970. Med WWF Verdens naturfonds oppdaterte sjømatguide, kan du enkelt ta bærekraftige valg.

Publisert 14. mai 2019

Sildestim i blått hav med trafikklysfisk over

– Naturpanelets rapport som ble sluppet i starten av mai, sjokkerte svært mange. Omfattende dokumentasjon på hvordan naturen ødelegges av menneskelig aktivitet ble lagt frem. For livet i havet er situasjonen svært kritisk, og noen av de viktigste grunnene er overfiske og annen høsting av sjømat som truer bestandene. Derfor er vi nødt til å endre hvordan vi benytter oss av godene fra havet, sier rådgiver for bærekraftig sjømat i WWF, Julie Døvle Johansen.

Grønt, gult eller rødt

Sjømatguiden kan forbrukere enkelt søke opp arten de er usikre på, og få opp om denne har grønn, gul eller rød farge. Grønt lys betyr at den er bra og bærekraftig valg, mens rødt at du bør styre unna. Artene som er merket med gult, er et greit valg, men WWF anbefaler å ikke spise disse for ofte, da det er visse miljøutfordringer rundt dem.

– Forbrukerne har stor makt til å gjøre en forskjell og bidra til at sjømatnæringen dyttes i mer bærekraftig retning. Men det er ikke så lett å holde oversikten over hva som er skadelig og hva som ikke er det. Med Sjømatguiden ønsker vi å gi folk et enkelt verktøy for å finne ut av de beste miljømessige valgene for sjømat. Den kan brukes hvor som helst, enten det er i butikken, i kø på sushirestauranten eller på grillbuffet hos naboen, sier Johansen.

– Nordmenn elsker fisk og sjømat, og det er noe vi skal fortsette med. Derfor er det viktig at vi får mulighet til å gjøre informerte valg om hva vi trygt kan sette på middagstallerkenen, uten å skade miljøet.

Se etter sertifiseringsordningene

En god huskeregel er at produkter som merket med en MSC- eller ASC-sertifisering alle er i grønn kategori, og går derfor helt fint å spise.

– ASC-sertifisering sikrer at produkter fra oppdrett er i henhold til strenge miljøstandarder. Dette er en troverdig, global sertifisering som opererer med full åpenhet. MSC er en sertifiseringsordning for bærekraftige fiskerier. For eksempel må fangstmengdene være bærekraftige slik at bestander kan forbli produktive og sunne, områder fiske utøves i må ha vedtatte forvaltningsplaner og det ikke kan brukes fiskeredskap som skader livet i havet, fortsetter Johansen.

– Finner du produkter med en av disse logoene i butikken eller i frysedisken, så kan du være sikker på at det er et bra valg for miljøet, avslutter Johansen.