Blomstereng med blåklokker og prestekrager og grønne strå

Bli med og gjør Norges hager villere!

sammen har vi gjort Norge 1 631 688 villere!

Lyden av sommer er i ferd med å stilne

Alle hager, balkonger og fellesområder fortjener å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier. Summende insekter er selve lyden av sommer. Men lyden av sommer er i ferd med å stilne.

Insektene våre blir stadig færre, fordi naturen ikke får den plassen den trenger. Bli med oss og gjør Norge litt villere!

Du kan bli en superhelt for naturen ved å plante pollinatorvennlige planter på balkongen, i bedet, på taket eller i fellesområdet. Eller gi litt av din hage tilbake til naturen, ved å la gresset gro og humla suse.

I fjor klarte vi å gjøre landet vårt over 1,5 millioner kvadratmeter villere.
Hvor vilt blir det i år?

Meld inn dine ville kvadratmeter i skjemaet under, og husk at hver kvadratmeter teller.

Jeg er med på å gjøre Norge villere!

Jeg vil vite mer om WWFs arbeid og Norges ville hager:
Sammen har vi gjort Norge M² villere

Naturens superhelter trenger vår hjelp

I Norge er hele 30 prosent av villbiene og 22 prosent av sommerfuglene oppført på rødlista for truede arter. Det betyr at mange av disse artene står i fare for å dø ut.

Tap av leveområder, sprøytemidler, klimaendringer og fremmede arter er blant hovedårsakene til at det blir færre og færre av dem.

Dette er dårlig nytt for oss alle, fordi pollinatorene spiller en nøkkelrolle i økosystemet som holder oss mennesker i live.

En tredjedel av maten vi spiser kommer fra planter som er pollinert av insekter. Så når pollinatorene forsvinner, går det hardt ut over livsgrunnlaget vårt.

Hver kvadratmeter teller!

Naturens superhelter står på utrettelig på for oss. La oss gjøre litt i gjengjeld!

Det krever ikke mye. For eksempel er du bare ved å la hagearbeidet ligge med på å gjøre Norge villere.

Da kan det nemlig etter hvert dukke opp massevis av hvitkløver, løvetann, svever, veronika, engkarse og andre planter.

Disse vil tiltrekke seg små superhelter og en symfoni av liv i hagen, som humler, villbier og sommerfugler.

Med insektene kommer fuglene, og er du heldig blir hagen plutselig et naturlig tilholdssted for frosker, padder, pinnsvin og andre dyr.

Slottsparken blomstereng
5 000 kvm blomstereng i Slottsparken: For å få et større artsmangfold i Slottsparken etablerte Slottsgartneriet blomsterenger her i 2011. I dag har parken rundt fem mål med eng. Her vokser det en mengde ulike engblomster og andre vekster som gir gode leveforhold for insekter og gjemmesteder for fugleunger. Engene får vokse fritt og slås to ganger i året.

Noen tips på veien til en villere hage

Om du trenger litt hjelp på veien, har vi samlet gode tips til hvordan du kan gjøre din hage, din balkong eller deres fellesområde litt villere på sidene under.

For pollinatorene våre teller hver eneste kvadratmeter, derfor gleder vi oss over at folk over hele Norge bidrar, og at det allerede er registrert “ville” kvadratmeter fra små balkonger til selveste Slottsparken.

Bare husk å fjerne fremmede arter, slik at disse ikke får spredd seg eller tar helt over hagen din. Du kan se hvilke arter du bør være obs på her.

Trenger du hjelp til å å synliggjøre hvorfor din hage eller uteområdet ikke består av en striglet plen? Da kan du laste ned våre plakater "Bli med - Gjør Norges hager villere".

Og til slutt, del gjerne erfaringer og bilder i vår Facebook-gruppe "Vi gjør Norges hager villere"

Fant du det du lette etter?