– Det er flott at regjeringen vil satse på styrket saksbehandlingskapasitet og kunnskapsoppbygging om havvind. Men for å få opp farten for havvind som bygges på naturens premisser, og plassering der de gjør minst skade på naturmangfold og økosystemer, haster det med helhetlig naturkartlegging, sier assisterende generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Else Hendel.
Regjeringen har satt av 30 millioner kroner til grunnundersøkelser av områdene som er allerede åpnet for havvind. De understreker at dette er viktig for å velge plassering av vindkraftverkene innenfor utlysningsområdene, men undersøkelsene skal kun dekke bunnforhold og geologi.
Skal regjeringen oppfylle Stortingets vedtak om å «sikre god miljøkunnskap for alle deler av havmiljøet i områder som er, og kan bli, aktuelle for norsk havvind», må de også avsette midler for undersøkelser av naturmangfold og økosystemer, mener WWF.
Om grunnundersøkelsene skriver OED at "statens utgifter til prosjektspesifikke undersøkelser forutsettes tilbakebetalt av selskapene som får tildelt areal i de relevante områdene" (side 65 i OED Prop. 1S 2022-2023).
Dette kan også gjelde for undersøkelser av naturmangfold og økosystemer, slik den dansk stat gjør i sine miljøkonsekvensutredninger i områder som er åpnet for havvind. Da vil regjeringen spare både natur og tid, samtidig som risikoen for utbyggerne minimeres.
Regjeringen avsetter ytterligere 15 millioner kroner til konsekvensutredning av nye områder aktuelle for utbygging av vindkraft til havs, og 10 millioner kroner til overvåking av sjøfugl. WWF mener at dette er positivt, men at summene er for små. Spesielt tatt i betraktning at det ble satt av 65 millioner til kartleggingen av bunnforhold i allerede åpnede områder i fjor, og at regjeringen setter av 45 millioner til geologisk kartlegging av petroleum og mineralressurser på havbunnen.
Dette er ikke nok dersom man skal å klare å få til omfattende havvindutbygging raskt, og om man tar hensyn til at kartlegging av for eksempel migrasjonsruter kan ta flere år. WWF har, sammen med Norwea, tidligere bedt om at det settes av minst 50 millioner til en helhetlig naturkartlegging.
Om du lurer på hva WWF mener om andre forslag til statsbudsjettet, kan du lese nyhetssaken her.