Den alvorlige tørken i Kenya

I 2019 ble Kenya rammet av den verste tørken på 40 år, og den pågår fortsatt. Regnsesongen har uteblitt flere år på rad.

Den langvarige tørken har fått katastrofale konsekvenser for både dyrelivet, naturen og lokalbefolkningen.

I nordlige deler av Kenya har det kommet litt regn, men der er bakken er så tørr og kompakt at vannet ikke renner unna. Disse områdene er nå rammet av store oversvømmelser.

Samtidig venter andre regioner på regnet som ikke kommer... De er inne i sitt femte år med tørke. Kontrastene innad i landet er enorme.

Denne hunnelefanten ble funnet liggende på bakken – syk, sulten og tørst. Hun var en matriark i elefantflokken sin. En kvinnelig leder.

Men den langvarige tørken gjorde henne syk. Hun døde kort tid etter at bildet ble tatt. Hjelpen kom for sent.

Det er som regel elefantmødrene og barna som mister livet først når krisen rammer. De er, sammen med de eldste elefantene, de mest sårbare.

Når en elefantunge dør, blir ofte elefantmødrene værende igjen ved deres side. De vil ikke forlate barnet sitt. Noen dager senere dør de også.

Det er ikke bare elefantene som er rammet. Andre ville dyr, husdyr og mennesker lider også av tørken. Årsaken er mangel på mat og vann.

Belastningen på de få vannkildene som finnes er enorm. Mange dyr har vandret hele 200 kilometer for å lete etter noe å drikke.

Noen steder har elefantene begynt å trekke inn i landsbyene for å lete etter vann. De har ikke noe annet sted å gå. Dette fører til økt konflikt mellom mennesker og ville dyr.

For å sikre at dyrelivet klarer seg gjennom den pågående tørken, har WWF jobbet på spreng med å få ut høy og vann til elefanter og andre dyr i de mest utsatte områdene.

Vi har fraktet 220.000 liter rent drikkevann og 2.500 høyballer til ville dyr, husdyr og folk i Marsabit, Lamu, Isiolo og Garissa.

Vi har også bygget flere vannreservoarer, blant annet et stort reservoar i Garissa som rommer seks millioner liter vann. Dette vil ikke bare hjelpe de ville dyrene, men også husdyr og mennesker som lever i området.

Flere husholdninger har slitt med dårlige avlinger som en følge av tørken. Vi har derfor kjørt ut mat til 6.600 hjem, slik at de har noe å spise. Uten din støtte hadde ikke dette arbeidet vært mulig.

Sir Peter Scott, grunnleggeren av WWF, sa en gang: «We shan´t save all we would like to, but we shall save a great deal more than if we never tried».

TUSEN TAKK FOR AT DU HJELPER OSS Å REDDE SÅ MANGE SOM MULIG!

Dette gjør WWF:

Vi jobber med å:

  • akutt sørge for at mat og vann kommer ut til elefantene og andre rammede dyr i de mest utsatte områdene.
  • langsiktig bekjempe klimaendringene ved å få ned klimagassutslippene. Vi jobber samtidig med klimatilpasning for landene sør for Sahara, og hvordan klimaendringene må tas hensyn til i forvaltingen av dyr og natur.
  • støtte afrikanske land med det grønne skiftet og overgangen til fornybar energi. Vi jobber også for å redusere inngrepene i naturen og promotere utviklingen av grønn infrastruktur.
  • stanse overforbruk verden over av jordens ressurser og begrense dagens naturødeleggelser.
  • bevare leveområder i havet og på land for å stoppe masseutryddelsen av arter. I Afrika jobber vi med å fremme bærekraftig fiskeri og bevare de viktige mangroveskogene.

Bli elefantfadder

Elefantene begynner å få dårlig tid. Skal vi beholde dette fantastiske dyret i vill tilstand, må vi handle nå.

Din hjelp kan bidra til at vi redder elefanten. Bli med i kampen!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?