WWF vil ha folkefest uten heliumballonger og plastkonfetti

17. mai-feiringen byr på magiske opplevelser for store og små, men bidrar dessverre også til stor spredning av plastsøppel i byen og naturen.

Publisert 15. mai 2019

En ansamlig med heliumballonger.
WWF ønsker at heliumballonger skal forbys.

– Vi ønsker at bruk og salg av heliumballonger og plastkonfetti skal forbys. Dette burde vært innført allerede. Vi håper og tror at neste års 17.mai-feiring skjer uten denne plastforsøplingen, sier marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Fredrik Myhre.

Mange har gode barndomsminner av de morsomme, fargerike ballongene i skolegården på 17. mai – og når publikum bades i konfetti på slutten av en festivalkveld kan det løfte konserten fra god til legendarisk. Like moro er det ikke for natur og dyreliv å bli dekt i plastartikler som det kan ta over 400 år for å bli brutt opp i så små deler at vi ikke ser dem lenger. Mye plast ender også opp i elver og hav.

Helium er også en begrenset naturressurs som har mange andre viktigere bruksområder enn å forsvinne rett opp i lufta.

– Vi må bli flinkere til å legge til rette for å hindre forsøpling også her i Norge. Å stanse bruken av heliumballonger og konfetti av plast burde derfor være en selvfølge, sier Fredrik Myhre.

Statlig forbud og produsentansvar er nødvendig

I fjor valgte over 30 norske kommuner å forby salg av heliumballonger på 17. mai. Regjeringen fikk i mai 2018 i oppdrag av et samlet storting å utrede et nasjonalt forbud mot heliumballonger og andre artikler. Klima- og miljødepartementet satte da ned en arbeidsgruppe for å utrede anmodningsvedtaket, men har ennå ikke konkludert.

– Det holder ikke å legge dette ansvaret på kommunene, som uansett kun har myndighet til å forby salg på gateplan. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen trenger ikke vente på en lang utredning, men kan ta grep selv for å forby denne type ballonger, sier Myhre.

Plastkonfetti er en annen miljøfiendtlig artikkel som er en gjenganger på folkefester og festivaler, med lav innkjøpskostnad og høyt, negativt avtrykk i naturen.

– Dette er det fullt mulig å erstatte med tilsvarende effekter i papir og papp dersom noen absolutt må ha konfetti, sier Myhre.

God fest også uten plast

Fredrik Myhre understreker samtidig at WWF ikke ønsker å fjerne moroa fra årets høydepunkt for norske barn.

– Men ungene fortjener at de voksne viser dem hvilke produkter det ikke er greit for naturen at vi kjøper. Mamma og pappa kan gjerne bli med på en ekstra runde med sekkeløp og bokskasting for hver heliumballong de ikke kjøper, sier han.

– Vi mener barna skal få lov til å leke, synge og spise så mye is de bare vil på 17. mai, men miljøfiendtlige engangsartikler er ikke nødvendig for å ha en fantastisk nasjonaldag, avslutter Myhre.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.