WWF og MDG inviterer til stortingsseminar om skog

En rekke politiske prosesser med betydning for skog og skogforvaltning står på trappene. Nå inviterer WWF Verdens naturfond og Miljøpartiet De Grønne til stortingsseminar.

Publisert 19. april 2024

Død ved og et ungt grantre.
Hvordan kan kartlegging av naturskog bidra til treffsikker oppfylling av Stortingets mål om 10 prosent vern? Det er et av flere spørsmål som vil belyses på seminaret. Foto: Siri Tollefsen.

En rekke politiske prosesser med betydning for skog og skogforvaltning er ventet i tiden framover, som varslede stortingsmeldinger om natur og klima, klimaavtale med EU om skog- og arealbruk og kommende statsbudsjett.

For å belyse tematikken og se relevante spørsmål i sammenheng vil Miljøpartiet De Grønne og WWF Verdens naturfond invitere medlemmene av Energi- og miljøkomiteen og Næringskomiteen til fagseminar på Stortinget.

Tirsdag 30. april kl. 10:15 - 11:45

Arrangementet kan følges på stream, og opptaket legges ut på denne nettsiden etter seminaret.


Program

  • Velkommen v/ Une Bastholm, stortingsrepresentant MDG.

    Innledning om hensikten med seminaret.
  • Status for arealbrukssektoren (LULUCF) i Norge og mulige implikasjoner av EUs klimaregelverk for LULUCF v/ Gunnhild Søgaard, forskningssjef NIBIO.

    Dagens status for utslipp og -opptak av klimagasser i skog- og arealbrukssektoren. Nytt klimaregelverk i EU, og mulige implikasjoner for Norge.
  • Eget norsk klimamål for skog og arealbruk? v/Martin Skancke, utvalgsleder Klimautvalget 2050.

    Klimautvalget 2050 har anbefalt at Norge vedtar egne, separate mål for utslipp og opptak fra arealbruk. Utvalget trekker også fram et mulig eget mål om beskyttelse av karbonlagre, og har også andre relevante forslag for skog og arealer.
  • Frivillig vern av skog v/ Even Bergseng, seniorkonsulent Norskog.

    Status for ordningen og utviklingsmuligheter sett fra skogeierperspektiv.
  • Kartlegging for treffsikkert skogvern v/ Anne Sverdrup-Thygeson, forsker NMBU og initiativtaker til forskeropprop om skogkartlegging.

    Regjeringen har varslet en ny kartlegging av gammel skog som ikke er flatehogd. Det blir det første kartet som gir en samlet oversikt over naturskog i Norge. Hvordan kan en slik kartlegging bidra til treffsikker oppfylling av Stortingets mål om 10 prosent skogvern?
  • Tilrettelegging for fleraldersskogbruk v/ Hans Asbjørn Sørlie, direktør for skogbruk og miljø, Norges Skogeierforbund.

    Det er bred enighet om å øke andelen fleraldersskogbruk. Skogeierperspektiv på muligheter, begrensninger og behov for tilrettelegging.
  • Skogpolitikk for natur og klima v/ Karoline Andaur, generalsekretær WWF Verdens naturfond.

    WWF legger fram sine forventninger til skogpolitikken foran nye stortingsmeldinger om natur og klima.
  • Spørsmål og kommentarer fra komiteene

    Spørsmål til innlederne, fulgt av en avsluttende runde der representanter fra ulike partier inviteres til å gi sine kommentarer til skogpolitikken i lys av de kommende prosessene.