Stor seier i kampen mot plast i havet

Norges forpliktelse til å jobbe for en global avtale mot plast i havet er et stort framskritt på veien mot å bekjempe plastforsøpling i havet.

Publisert 23. oktober 2019

Ola Elvestuen på Our Ocean-podiet
Klima- og miljøminister Ola Elvestuen legger frem Norges forpliktelse på konferansen Our Ocean onsdag.

Under Our Ocean-konferansen som arrangeres i Oslo onsdag forpliktet Norge seg til å jobbe for at en slik global avtale skal komme på plass innen 2023. Også Sverige forpliktet seg til å jobbe for å få på plass en global avtale.

– Dette er en historisk mulighet for Norge til å ta en lederrolle i å få på plass en internasjonal miljøavtale som vil ha stor effekt, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF Verdens naturfond.

– Norske myndigheter tar et kjempeviktig globalt ansvar ved å ta ledelsen for denne prosessen. En ny avtale vil være en gigantisk seier for livet i havet og for internasjonalt miljøarbeid generelt. Arbeidet videre vil kreve en stor, felles utenrikspolitisk innsats. For at vi skal lykkes, må Erna Solberg aktivt mobilisere andre lands statsledere, sier Solhjell.

Årlig havner rundt åtte millioner tonn plast i havet. I dag er ingen land ansvarlige for plasten de forurenser havet med, og det finnes ingen internasjonale krav til å redusere forsøplingen. WWF har derfor lenge tatt til orde for en internasjonal avtale mot marin forsøpling, som setter globale mål om nullutslipp og gjør alle land rettslig forpliktet til å stanse utslipp av plast i havet.

Sterk folkelig støtte

Ideen om en global avtale for å stanse plastforsøpling får stadig mer støtte. Både Norden, Stillehavslandene og de karibiske statene har i løpet av året kommet med regionale erklæringer som støtter en global avtale. Til sammen 40 land har nå uttrykt offentlig støtte. Norge har vært et av landene som har gått i front for en ny avtale, og prosessen videre er avhengig av sterkt norsk lederskap.

Engasjementet i befolkningen for å stanse plastforsøpling av havet er stort, og 1,5 millioner mennesker har signert WWFs underskriftskampanje til støtte for en global avtale.

– For at vi skal kunne ha et sunt og levende hav også i framtida, er vi nødt til å takle plastproblemet. Da trenger vi internasjonalt samarbeid, og en global, bindende avtale vil gi oss verktøyet vi trenger for å få til dette, sier Bård Vegar Solhjell.