Krever at Støre går av som leder av Havpanelet

Over 30 organisasjoner fra hele verden krever at Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, går av som leder av Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi om ikke Norge snur i saken om gruvedrift på havbunnen og stanser åpningsprosessen.

Publisert 2. oktober 2023

Illustrasjon av gruvedrift på havbunnen
Den norske regjeringen trosser miljøfaglige råd og tar sikte på å åpne for gruvedrift på havbunnen i norske farvann. Saken skal behandles i Stortinget i høst. Illustrasjon: WWF

Mandag 2. oktober sendte 22 internasjonale og 11 norske organisasjoner et brev til Norges statsminister med et tydelig budskap: Støre må stanse gruvedrift på havbunnen eller gå av som leder av Havpanelet.

Sammen med presidenten av Palau, leder Jonas Gahr Støre Havpanelet. Gjennom Havpanelet har Norge forpliktet seg til å «beskytte og gjenopprette havets helse», forvalte havet «100 prosent bærekraftig» og «sikre havets helse og rikdom for fremtidige generasjoner».  Å åpne for gruvedrift på havbunnen er i strid med disse forpliktelse samt flere av Havpanelets anbefalinger og kjerneprinsipper.

– Det er ikke for sent for Norge å leve opp til det ansvaret som ligger i rollen som leder av Havpanelet, oppfylle sine forpliktelser om bærekraftig og kunnskapsbasert havforvaltning og etablere et moratorium mot gruvedrift i dyphavet. Om Norge ikke snur i saken og åpner sine farvann for den ødeleggende industrien, må Støre ta konsekvensene og gi fra seg plassen, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

– By opening its waters to deep-sea mining, Norway would be instrumental in pushing open the door to the global introduction of an industry that will cause unprecedented damage to our ocean. We call on Norway to abandon these plans in order to meet its obligations as a member of the Ocean Panel and a signatory to the High Seas Agreement, sier Martin Webeler, kampanjeleder i The Environmental Justice Foundation.

Miljøorganisasjonene bak brevet mener Norges omdømme står i fare og at den store internasjonale bølgen av kritikk bør være en vekker for både regjeringen og Norges befolkning.

– Å åpne for gruvedrift på havbunnen samtidig som man har forpliktet seg til 100 prosent bærekraftig havforvaltning er havhykleri på sitt verste. Framfor å vise lederskap i arbeidet for å ta vare på havene, velger Norge å ignorere de klokkeklare faglige advarslene om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen. Dette sender farlige signaler til andre land, og kan resultere i dramatiske konsekvenser for økosystemer langt utenfor Norges landegrenser, sier fagrådgiver i Greenpeace, Haldis Tjeldflaat Helle.

Organisasjonene som har signert brevet til Jonas Gahr Støre

AbibiNsroma Foundation, The Blue Climate Initiative, Civil Society Forum of Tonga, Deep Sea Mining Campaign, Deep Sea Conservation Coalition, Deutsche Stiftung Meeresschutz (DSM), Ecologistas en Acción, Environmental Justice Foundation, Greenpeace, Kiwis Against Seabed Mining (KASM), #LookDown, Oceans North, Sciaena, Seas At Risk, SeaLegacy, Sharkproject, Sustainable Ocean Alliance, Te Ipukarea Society, Tonga National Youth Congress, Tuvalu Climate Action Network (TuCAN), Women4Oceans, WWF International, Bellona Foundation, Besteforeldrenes klimaaksjon, BirdLife Norway, ForUM, Framtiden i våre hender, Natur Og Ungdom, Naturvernforbundet, Sabima, Spire, World Saving Hustle og WWF Verdens naturfond

Hvorfor er dette høstens store miljøsak?

Gruvedrift på havbunnen risikerer å bli Norges største naturinngrep noensinne. Vi risikerer å utrydde arter vi ikke vet finnes, forstyrre verdens største karbonlager og sette verdens fiskebestander i fare.

Flere statlige organer, blant annet Havforskningsinstituttet og Miljødirektoratet, har kritisert konsekvensutredningen som ligger til grunn for åpningsmeldingen til å være så mangelfull at den ikke kan danne grunnlaget for en helhetlig vurdering av miljøkonsekvensene av leting og utvinning.

Å starte åpningsprosessen går imot Norges lovord om å forvalte naturressursene i henhold til vitenskapelige råd og føre-var-prinsipp.

Det er stor internasjonal motstand mot gruvedrift på havbunnen. 21 land, inkludert Tyskland, Frankrike, Portugal, Fiji og Palau, som Norge leder Havpanelet sammen med, samt Europaparlamentet, har tatt til orde for en pause eller forbud mot den nye industrien. De er støttet av en rekke organisasjoner, flere urfolksgrupper, forskere, fiskeri- og sjømatorganisasjoner og store selskap. I tillegg har Europas toppforskere konkludert med at mineralene fra havbunnen ikke er nødvendige for å gjennomføre det grønne skiftet.

Norge bør ta ansvar som leder av Havpanelet, si nei til en miljøskadelig næring, og gå foran i kampen mot gruvedrift på havbunnen.


STOPP GRUVEDRIFT PÅ HAVBUNNEN NÅ

Regjeringen planlegger å åpne opp for gruvedrift på havbunnen. Det kan bli en katastrofe for havet. Signer brevet som skal sendes til Stortinget, og bli med i kampen for å bevare våre dyphav.

Klikk her for å signere