En seier for naturen: Felling av ulv var ulovlig

Borgarting lagmannsrett slo i dag fast at fellingen av ulveflokkene Julussa og Osdalen i 2018 var ulovlig. – Dette er en sårt tiltrengt seier for ulven og for naturen, sier WWFs Karoline Andaur.

Publisert 29. januar 2020

– Vi er svært fornøyde med at retten slår fast at Norge har et selvstendig ansvar for å verne den felles sør-skandinaviske ulvebestanden, sier Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

– Dette er en sårt tiltrengt seier for ulven og for naturen. For hvert eneste år mister vi mer natur, så vi må ta vare på våre kritisk truede dyrearter i Norge. Vi er svært fornøyde med at retten slår fast at Norge har et selvstendig ansvar for å verne den felles sør-skandinaviske ulvebestanden, sier Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

WWF tok staten til retten i 2017, med bakgrunn i at den norske rovdyrforvaltningen strider med Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. WWF tapte først saken i Oslo tingrett, før den kom opp i Borgarting lagmannsrett i desember i fjor.

– Dommen fra lagmannsretten er svært lang og omfattende. Nå skal vi gå grundig gjennom den for å forstå rettens syn og hva alle implikasjonene av den vil bli, sier Andaur.

Bør føre til endringer

Lagmannsretten kom frem til at staten brukte loven feil da de tildelte lisensfellingskvoter i ynglende flokker i 2017 og 2018, mer nøyaktig naturmangfoldlovens paragraf 18 c. Denne samme paragrafen har blitt brukt for å begrunne skyting av ulv innenfor ulvesonen hvert år siden.

– Dette er en viktig avgjørelse for rettssikkerheten til norske arter, sier Andaur.

Hun forventer at dommen vil føre til endringer i hvordan staten forvalter truet norsk natur fremover.

– Vi står midt i en naturkrise. På verdensbasis har vi allerede mistet over halvparten av våre ville dyr de siste femti årene. Likevel har myndighetene i flere år åpnet for omfattende lisensjakt som holder ulvebestanden på permanent kritisk truet nivå, sier Andaur.

Dommen kan lastes ned som PDF her.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.