– Begynnelsen på slutten for kull, olje og gass

Etter intense forhandlinger på overtid vedtok landene på klimatoppmøtet i Dubai at de skal omstille seg vekk fra fossil energi.

Publisert 13. desember 2023

– Selv med mange smutthull markerer vedtaket et etterlengtet veiskille i klimaforhandlingene, men kommer mange år for sent, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Energiomstilling seilte opp som et av de viktigste temaene under klimaforhandlingene i Dubai. Onsdag morgen, ett døgn på overtid, banket det emiratiske presidentskapet gjennom en slutterklæring som forplikter verdens land til å omstille seg vekk fra fossil energi og gjennomføre tiltak allerede dette kritiske tiåret, slik at verden når netto null i 2050.

– Dette er en viktig milepæl i klimaforhandlingene. I flere tiår har verdens ledere møttes på klimatoppmøter uten å ta tak i hovedårsaken til klimakrisen: fossil energi. I dag sier de tydelig fra at dagene til fossilindustrien snart er talte. Nå må det være slutt på at politikere tolker budskapet slik det passer dem. Denne slutterklæringen må være gnisten som utløser en rask omstilling der kull, olje og gass fases ut, sier Andaur.

Krever reelle utslippskutt

Det har vært en forventning fra mange, og et stort press fra sivilsamfunnet, om at man skulle fatte et vedtak om at alt fossilt brensel skal fases helt ut. Dette klarte ikke verdens ledere å enes om. Likevel ser WWF på formuleringene rundt fossil energi som et viktig fremskritt i klimaforhandlingene.

– Vi skulle selvsagt ha sett en enda sterkere tekst rundt det viktigste enkelttiltaket vi har for å takle klimakrisen, men det er også viktig å anerkjenne hvor langt forhandlingene nå har kommet på dette området. Vedtaket i Dubai er et viktig signal om at klimavitenskapen går foran nasjonale interesser - det kan være starten på en mer progressiv klimapolitikk og gi oss den kursendringen vi så sårt trenger, sier seniorrådgiver i WWF, Inga Fritzen Buan, fra Dubai.

Samtidig er hun kritisk til at slutterklæringen har en del smutthull og åpner for gass i overgangsfasen, kjernekraft og karbonfangst og -lagring som beskrives som null- og lavutslippsteknologier.

– Det er ikke uprøvd teknologi som skal redde oss, men reelle utslippskutt. Det er viktig at disse ikke blir en sovepute og en unnskyldning for å fortsette med “business as usual”. Verden kan ikke karbonlagre seg ut av klimakrisen.

Investeringene må flyttes

WWF mener at slutterklæringen fra COP28 bør få store konsekvenser for norsk petroleumspolitikk og regjeringens feilslåtte strategi om å “utvikle, ikke avvikle” olje- og gassnæringen. Miljøorganisasjonen har et eget krav til Norge:

– Vedtaket i Dubai må bli en marsjordre til regjeringen om å lage en sluttplan for norsk olje- og gassproduksjon, akkurat som Klimautvalget anbefalte. Vi må allerede i dag si nei til nye olje- og gassfelt og begynne å flytte investeringene og kompetansen til grønne næringer, sier generalsekretær Karoline Andaur, og legger til:

– Norge har sammen med EU, USA og 100 andre land støttet forslaget om å fase ut all fossil energi. Det er derfor ingen grunn til å senke ambisjonene når man kommer hjem fra Dubai.

Mer penger må på bordet

WWF trekker også frem enighet om operasjonalisering av tap- og skadefondet som et annet lyspunkt i forhandlingene, men understreker at det viktigste verdens land kan gjøre for å begrense tap og skade, er å kutte utslipp. Miljøorganisasjonen mener også at løftene om finansiering som ble gitt på COP28 ikke er i nærheten av å være nok.

– De mange løftene vi så på COP28 er kjærkomne, men de blekner i forhold til den finansieringen som må legges på bordet for å klare omstillingen. Vi trenger rett og slett mer penger både til gjennomføring av klimatiltak, klimatilpasning og til å håndtere konsekvensene av klimaendringer (tap og skade), sier Andaur.

– Nå må verdens ledere leve opp til ambisjonene fra Dubai og gjennomføre de transformative tiltakene som trengs for å sikre nødvendig energiomstilling slik at vi i felleskap skaper en tryggere, grønnere og mer rettferdig fremtid for alle.

Lurer du på noe?