– Vårt forslag innebærer en faktisk nedskalering av fossil produksjon i Equinor. Det må til om vi skal klare å nå klimamålene, og det er helt i tråd med beskjeden fra FNs klimapanel, Det Internasjonale Energibyrået og OECD. Verden vil ikke klare å nå klimamålene uten å begrense tilbudet av olje og gass, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
Forslaget som WWF Verdens Naturfond og Greenpeace sendte inn, er i tråd med forventningene til selskapet som er fastslått i regjeringens nye eierskapsmelding. Regjeringen er tydelig på at selskapet må ivareta både klima- og naturhensyn i sine strategier. Dette inkluderer troverdige planer for utslippskutt mot 2030 og 2050 og at selskapet må redusere utslipp både fra egen drift og fra verdikjeden for produktene de selger. Statens eierskap av Equinor forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet og næringsminister Jan Christian Vestre.
Regjeringen har i sin nye eierskapsmelding vært tydelig i sine forventninger til selskap som Equinor. Forslaget ville gitt Vestre mulighet til å vise at de mener det de har skrevet i eierskapsmeldingen.
Forslaget ble stemt ned og staten, som eier 67 prosent av aksjene i Equinor, stemte imot.
At styret i Equinor anbefalte aksjonærene å stemme imot et forslag som var i tråd med regjeringens eierskapsmelding, tyder på at Equinor ikke er villig til å følge regjeringens føringer. Samtidig støttet Nærings- og fiskeridepartementet WWF og Greenpeace sitt forslag i sin protokolltilførsel og presiserte at de vil følge opp forslaget i eierdialogen med selskapet.
Dette er omtrent så langt staten kan gå uten å uttrykke mistillit til Equinors styre. Nå forventer vi at selskapet setter mål og iverksetter tiltak for å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Det betyr at det ikke er rom for ny utbygging av olje- og gassfelt.