Equinor la frem den nye energiomstillingsplanen på generalforsamlingen i mai, med formål om å få tilbakemeldinger fra aksjonærene. Der mente WWF at staten burde benytte anledningen til å gi klar og tydelig beskjed om at dette ikke er godt nok.
– I sin nye energiomstillingsplan gjør Equinor blodig alvor av å trosse føringene i statens eierskapsmelding. Vi har hele veien ment at staten må gripe inn og kreve at Equinor slutter å trenere den nødvendige omstillingen. Nå går Equinors klimatroverdighet fra vondt til verre, sier avdelingsleder for klima og natur i WWF Verdens naturfond, Eirik Lindebjerg.
WWF fremmet et aksjonærforslag om at Equinor må operere i tråd med Parisavtalens 1,5-gradersmål, og at selskapet må oppdatere sin energiomstillingsplan, sine mål og tiltak slik at det blir en absolutt reduksjon i klimagassutslipp gjennom hele verdikjeden. Hele forslaget kan du lese her (sak 17).
Forslaget fikk rekordoppslutning, hvor 20 prosent av ikke-statlige aksjonærer støttet forslaget.
I tillegg fremmet de utenlandske aksjonærene ACCR (australsk aksjonær- og forskningsorganisasjon), Sampension (dansk pensjonsfond) og Folksam (svensk forsikringsselskap) et forslag om at Equinor må gjøre rede for sin planlagte økning i olje- og gassproduksjonen og uoverensstemmelsene med statens forventninger og sine klimaforpliktelser. Hele forslaget kan du lese her (sak 18).
En stor andel av norske og utenlandske aksjonærer stemte mot Equinors energiomstillingsplan. 24 prosent av de ikke-statlige aksjonærene stemte mot energiomstillingsplanen. Regner vi med de som stemte avholdent, betyr dette at 32 prosent av de ikke-statlige aksjonærene ikke støttet Equinors energiomstillingsplan.
Eirik Lindebjerg mener at dette må være en tydelig tilbakemelding både til styret i Equinor og til staten som største eier.
– At nordiske og utenlandske investorer gang på gang motarbeides når de ber Equinor skjerpe sine omstillingsmål, forsterker inntrykket av at vi lever i en særnorsk boble uten et begrep for den omstillingen som foregår hos våre naboer. Er vi et land med oljeselskap eller et oljeselskap med et land?