Fisk og annen sjømat utgjør livsgrunnlaget for kystsamfunn verden over. Tre milliarder mennesker har i dag fisk og annen sjømat som en viktig næringskilde og havet vil være en stadig viktigere matkilde etter hvert som verdens befolkning øker.

Vi tømmer havet for fisk i en hastighet verden ikke har sett maken til. WWF jobber for å hindre ulovlig fiske, overfiske og bifangst.
Fisk og annen sjømat utgjør livsgrunnlaget for kystsamfunn verden over. Tre milliarder mennesker har i dag fisk og annen sjømat som en viktig næringskilde og havet vil være en stadig viktigere matkilde etter hvert som verdens befolkning øker.
Havet har nådd sin smertegrense. I dag er 93 prosent av verdens fiskebestander overbeskattet eller fullt utnyttet. Mange bestander nærmer seg kollaps på grunn av for stort press på fiskeressursene.
Moderne fiskeutstyr er svært effektivt. Når det fiskes, får utstyr som for eksempel snurpenot og trål med seg en rekke uønskede arter. Slik bifangst rammer ofte sårbare og truede dyr, som havskilpadder, haier, hvaler, seler, delfiner og sjøfugl.
Enkelte truede arter er også utsatt for målrettet ulovlig fiske. Finner blir ofte kuttet av levende hai for bruk i haifinnesuppe og skall av havskilpadder ender opp som brilleinnfatning og suvenirer.
WWF jobber verden over for en bærekraftig fiskeindustri ved å redusere overfiske, minimere bifangst, bygge opp igjen utrydningstruede bestander, bekjempe ulovlig fiske og legge om fiskeriforvaltningen til å ta bedre vare på alle arter og leveområder i havet.
WWF jobber blant annet for at globale og regionale fiskeriforvaltningsmyndigheter skal stanse ulovlig fiske og å fjerne skadelige subsidier.
Her i hjemme jobber vi blant annet for at regjeringen skal få på plass gjenoppbyggingsplaner for truede norske arter som hummer, kysttorsk, pigghå og håbrann.
I tillegg jobber vi for at alle land, inkludert Norge, skal komme med tydelige forpliktelser i internasjonale avtaler om å ta vare på dyreliv og leveområder, og for at forpliktelsene skal bli fulgt opp i praksis.
I løpet av 2022 skal verdens land bli enige om en ny avtale for å ta vare på naturmangfoldet på land og i havet. WWF jobber for at denne avtalen skal bli ambisiøs og forpliktende.
Marint vern er avgjørende for at naturen til havs skal kunne bevares. WWF kjemper for å verne 30 prosent av norske havområder innen 2030, som et ledd i å kunne oppnå 100 prosent bærekraftig forvaltning av norske havområder.
Hvert år dør mer enn 100 millioner haier på grunn av fisket etter haifinner.
I deler av Asia er haifinnesuppe en delikatesse, noe som fører til høye priser på finnene og et betydelig overfiske av hai.
I dag er mer enn en tredel av alle verdens haier og skater utrydningstruet!
Også langs norskekysten er situasjonen dramatisk for en del av haiene.
Heldigvis er en del fiskerier vitenskapelig definert som miljømessig bærekraftige.
WWFs sjømatguide er et forbrukerverktøy som gir deg en enkel oversikt over hvilken sjømat du bør spise og ikke. Bak disse anbefalingene ligger det grundige vurderinger og analyser.
For hver vurdering i sjømatguiden gjøres det: