Ulv, gaupe, jerv, bjørn og kongeørn hører hjemme i norsk natur. Rovdyrene er viktige for økosystemet og de har en egenverdi som gjør at vi ikke har rett til å utrydde dem.
Alle de store rovdyrene i Norge er truet av utryddelse. Men de har sin rettmessige plass i vår natur.
Rovdyrene bidrar til balanse i naturen, og har en viktig rolle på toppen av næringskjeden. Bestandene av byttedyr blir mer robuste når rovdyrene jakter på de syke og svake dyrene.
Rovdyrene motvirker også sykdomsutbrudd hos byttedyr, og bidrar til å hindre overbeiting. Ett eksempel på de store rovdyrenes viktige rolle, er at de bidrar til å holde rødrevbestanden under kontroll. Dette er blant annet viktig for fjellreven som fortrenges av rødreven mange steder.
Ulver
89 - 92
Brunbjørner
175
Gauper
400
Jerver
351
Norge har gjennom nasjonale lover (naturmangfoldloven og Grunnloven) og internasjonale lover (Bernkonvensjonen og konvensjonen om biologisk mangfold) forpliktet seg til å ha bærekraftige bestander av rovdyr.
Tidligere var de norske bestandene av rovdyr mye større enn de er i dag. Etter at de er blitt fredet, har bestandene av de fire store rovdyrene, i tillegg til kongeørn, vokst i Norge.
Bestandene av ulv, gaupe, jerv og bjørn holdes imidlertid fortsatt nede på et så lavt nivå at de er truet av utryddelse. Dagens forvaltning og ulovlig jakt gir dem ingen mulighet til å ta seg opp til et levedyktig nivå.
Gaupe, jerv, bjørn, ulv og kongeørn er en del av nasjonalarven vår, de er viktige brikker i naturen og de er vårt ansvar
Ettersom rovdyrene i praksis ble utryddet i Norge mot midten av forrige århundre, mangler vi i dag erfaring med å leve med rovdyr. Når rovdyrene øker i antall slik de har gjort de siste tiårene, skaper det utfordringer vi må takle som samfunn.
Frykt
Det er mange som er redd for rovdyr. I områder med ulveflokker er det noen som er redde for å gå ute i skogen alene, eller som ikke vil sende barna sine alene på skoleveien. Denne frykten skal absolutt tas på alvor. Denne frykten skyldes imidlertid ikke reelle farer, men usikkerhet eller for lite kunnskap om rovdyr.
Ingen har blitt drept av rovdyr i Norge siden starten av 1800-tallet.
Frykt må behandles med kunnskap, vi mennesker må lære oss å leve i harmoni med naturen, ikke i strid med den.
Beitedyr
En av hovedårsakene til rovdyrkonflikten i Norge er tapet av beitedyr på utmarksbeite. WWF mener at næringer som bruker naturen, må bruke den på en måte som ikke truer ville arter.
Penger og innsats må gå til tiltak som stimulerer til nye løsninger og begrenser skade.
Tap av sau til rovvilt har blitt redusert med over 50 prosent de siste ti årene. Dette viser at tiltak som å skille rovdyr og beitedyr i tid og rom, samt gjerder, har fungert.
Tap av sau til rovvilt
Det slippes rundt to millioner sauer på beite i Norge hvert år. Av disse forsvinner årlig rundt 100.000. I 2021 ble totalt 16.864 erstattet som tapt til rovvilt. Resten av tapet av sau skyldes blant annet ulykker, infeksjoner, sykdommer, parasitter, hunder og giftige planter.
I 2021 var det følgende tap av sau og lam erstattet som tapt til fredet rovvilt:
Jerv: 7.154 (42,4 %)
Gaupe: 4.087 (24,2 %)
Kongeørn: 1.627 (9,6 %)
Bjørn: 1.568 (9,3 %)
Ulv: 879 (5,2 %)
Uspesifisert rovdyr: (9,2 %)
Av de fem rovviltartene i Norge, er det ulven som tar minst sau. Allikevel er det den som skaper de største overskriftene og vekker de sterkeste følelsene.
Tap av tamrein til rovvilt
Gaupe og jerv har tradisjonelt vært største tapsårsak blant
rovviltartene, men de senere årene er en like stor andel erstattet som tapt til
kongeørn.
Det er lite tap av tamrein til
bjørn og ulv, som utgjør henholdsvis 2,1 og 0,7 prosent av tapene registrert til rovvilt. I 2019 ble det erstattet følgende tap av tamrein til fredet rovvilt:
Kongeørn: 6.551 (33,8 %)
Jerv: 6.222 (32,1 %)
Gaupe: 5.316 (27,5 %)
Bjørn: 397 (2,1 %)
Ulv: 134 (0,7 %)
Ukjent: 736 (3,8 %)
Til sammen ble 19.356 tamrein erstattet som tapt til rovvilt i 2019.
Jakthunder
Av de fire store rovdyrene er det først og fremst ulv som angriper hunder. Ulven er derfor et problem for dem som ønsker å drive med jakt med løshund.
De siste 20 årene er det registrert totalt 140 angrep på hund av ulv, men det reelle antallet er antagelig større, ettersom det er mange angrep som ikke meldes inn.
Det er først og fremst ulver som forsvarer reviret sitt som angriper hunder, hunden ses på som en konkurrent. Den beste forsikringen man har mot ulveangrep på hund, er å holde hunden i bånd når man beveger seg i kjent ulverevir.
Jaktinntekter
Når en ulveflokk etablerer seg i et område, vil den lokale elgstammen naturlig nok bli mindre, ettersom ulvenes kosthold består av 90 prosent elg.
Denne reduksjonen i elgstammen er imidlertid veldig lokal, og kan for eksempel ikke merkes på kommunenivå. Det innebærer imidlertid at enkelte grunneiere vil oppleve reduserte inntekter som følge av elgjakt.
Det blir ofte færre tilreisende jegere som er villige til å leie terreng i et område med etablert ulveflokk, ettersom mange ikke vil slippe jakthundene sine løse i slikt terreng. Dette kan også medføre tapte inntekter for enkelte grunneiere.
Rovdyr i Norge
WWF Verdens naturfond
Dette gjør WWF
Våre krav
Alle rovdyrene i Norge skal leve i livskraftige bestander
Tapsforebyggende og konfliktreduserende tiltak må iverksettes langt mer aktivt, og i langt flere områder enn det som gjøres i dag.
Felling av rovdyr (skadefelling og lisensjakt) skal være absolutt siste utvei, og ikke være etablert som utbredt forvaltningspraksis.
Slik kan du bidra
Vis at det stille flertallet i Norge liker at det er rovdyr i norsk natur. Gjør din stemme hørt!
Si fra til dine lokal-, fylkes- og Stortingspolitikere om at du vil ha rovdyr i norsk natur.
Kunnskap om rovdyr er viktig for å motvirke frykt. Snakk om rovdyr med venner og familie og del det du kan om rovdyrene!