• Grønn liste
  • Rød liste

Sild

Clupea harengus L.

Silden er en av våre viktigste fiskearter og sildefisket har rike tradisjoner.

Sild er en stimfisk som svømmer rundt i de frie vannmassene. Silden kan bli hele 25 år gammel og nå en kroppsstørrelse på 40 cm.

Spis med god samvittighet

  • Not, trål/pelagisk trål i Skagerrak, Kattegat, Nordsjøen, østlige delen av Den engelske kanal (FAO 27 – ICES IIIa, VI, VIId).
  • Trål/pelagisk trål ved Island (FAO 27 – ICES Va). 
  • Not i Nordvest-Atlanteren (FAO 21 (NAFO 4R). 
  • Ruser, trål/pelagisk trål i Rigabukta (FAO 27 – ICES 28.1). 
  • Trål/pelagisk trål i Irskesjøen (sør for 52°30’N), Keltiskehavet (FAO 7a, g, h, j, k).

Styr unna

  • Not, trål/pelagisk trål i Barentshavet, Norskehavet, nordlige Nordsjøen, Island og Færøyene, Grønlandshavet (FAO 27 – ICES I, II, IVa, V, XIVa) (norsk vårgytende sild). 
  • Garn, trål/pelagisk trål i Skagerrak og Kattegat (FAO 27 – ICES 22, 23, 24, IIIa). 
  • Uansett fiskemetode i Østersjøen (FAO 27 – 22-32, OBS! se unntak ved grønt lys).

Fangstmetoder

Sild fiskes med trål, snurpenot og garn.

Utbredelse

Arten finnes over et stort utbredelsesområde og den svømmer rundt i hele Nord-Atlanteren. Den finnes også langs mesteparten av norskekysten.

Vi deler silda inn i to bestander: norsk vårgytende sild og nordsjøsild. Den norske vårgytende silden gyter i februar – mars og har gyteområdene sine på Mørekysten og nordover til Lofoten.

Nordsjøsilden har både høst-, vinter- og vårgytende sild, der den høstgytende silden dominerer. Gyteområdene er i hovedsak utenfor kysten av Storbritannia.