Sild er en stimfisk som svømmer rundt i de frie vannmassene. Silden kan bli hele 25 år gammel og nå en kroppsstørrelse på 40 cm.

- Grønn liste
- Rød liste
Sild
Silden er en av våre viktigste fiskearter og sildefisket har rike tradisjoner.
Spis med god samvittighet
- Not, trål/pelagisk trål i Skagerrak, Kattegat, Nordsjøen, østlige delen av Den engelske kanal (FAO 27 – ICES IIIa, VI, VIId).
- Trål/pelagisk trål ved Island (FAO 27 – ICES Va).
- Not i Nordvest-Atlanteren (FAO 21 (NAFO 4R).
- Ruser, trål/pelagisk trål i Rigabukta (FAO 27 – ICES 28.1).
- Trål/pelagisk trål i Irskesjøen (sør for 52°30’N), Keltiskehavet (FAO 7a, g, h, j, k).
Styr unna
- Not, trål/pelagisk trål i Barentshavet, Norskehavet, nordlige Nordsjøen, Island og Færøyene, Grønlandshavet (FAO 27 – ICES I, II, IVa, V, XIVa) (norsk vårgytende sild).
- Garn, trål/pelagisk trål i Skagerrak og Kattegat (FAO 27 – ICES 22, 23, 24, IIIa).
- Uansett fiskemetode i Østersjøen (FAO 27 – 22-32, OBS! se unntak ved grønt lys).
Fangstmetoder
Sild fiskes med trål, snurpenot og garn.
Utbredelse
Arten finnes over et stort utbredelsesområde og den svømmer rundt i hele Nord-Atlanteren. Den finnes også langs mesteparten av norskekysten.
Vi deler silda inn i to bestander: norsk vårgytende sild og nordsjøsild. Den norske vårgytende silden gyter i februar – mars og har gyteområdene sine på Mørekysten og nordover til Lofoten.
Nordsjøsilden har både høst-, vinter- og vårgytende sild, der den høstgytende silden dominerer. Gyteområdene er i hovedsak utenfor kysten av Storbritannia.