Ny rapport: Middelhavet drukner i plast

Mange nordmenn ferierer på idylliske middelhavsstrender, men turismen forårsaker stor plastforsøpling. Hvert eneste minutt ender plast tilsvarende 33.800 plast i Middelhavet, viser en ny WWF-rapport.

Publisert 8. juni 2019

Plastforsøpling på stranden, siluetter av mennesker i bakgrunnen
Plastforsøpling på strendene er et stort problem for turistnæringen i flere av landene rundt Middelhavet.

Rapporten er gitt ut av WWF Mediterranean som driver arbeid i flere av landene rundt Middelhavet, blant annet Italia, Tyrkia, Frankrike, Spania, Egypt og Hellas.

I sommermånedene øker plastforsøplingen med opptil en tredjedel i noen land, mye på grunn av en stor pågang av turister.

– Plasten utgjør en stor trussel for alt livet i havet, og forårsaker stor skade. Den brytes sakte opp i mindre og mindre biter, som spises av fisk og andre skapninger i havet, sier Fredrik Myhre, marinbiolog og seniorrådgiver Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond.

I tillegg er all denne forsøplingen svært ødeleggende for flere næringer og menneskene som bor i disse landene. Turistnæringen, som er en svært viktig del av økonomien til flere av landene, taper opp til 268 millioner euro (omtrent 2,6 milliarder kroner), blant annet på grunn av oppryddingstiltak.

– Vær bevisst

Myhre oppfordrer ferierende nordmenn til å være ekstra bevisst på å ikke bidra til mer plastforsøpling.

– Som turist i Middelhavsland har man ingen garanti for at plastavfallet alltid blir resirkulert. Avfallshåndteringen varierer fra land til land og kan også variere fra sted til sted. Det beste rådet er å alltid sjekke ut hvordan søppelhåndteringer er dit du skal, og da følge de lokale retningslinjene fra myndighetene, sier Myhre.

– Det er også viktig å redusere unødvendig bruk av plast, så styr unna å kjøpe plastprodukter du strengt talt ikke trenger, avslutter han.