Thailand

Med sine kritthvite strender og turkisblå hav, er Thailand et yndet feriemål for mange nordmenn. Dessverre gjør mangel på avfallssystemer at søppel havner rett på gata og videre ut i havet.

I kystbyene Hat Yai, Surat Thani og Songkhla, og på øya Koh Samui, blir over en fjerdedel av avfallet dårlig håndtert eller havner i naturen.

I mangel på avfallshåndtering er det også mange som brenner sitt eget søppel utenfor huset, og dermed frigis giftige gasser.

Fisker Mad Makkhacho sier spesielt brenningen av plast får svært negative konsekvenser. – Det skaper en tykk, svart røyk som gir babyer og unge pusteproblemer, sier han.

Med midlene fra TV-aksjonen skal vi blant annet:

  • Gi 40.000 husholdninger et søppelhåndteringstilbud.
  • Etablere to gjenvinningsstasjoner.
  • Hindre cirka 3200 tonn plast i å havne i naturen – fra et område tre ganger så stort som Paris.
  • Ni lokalsamfunn og seks skoler skal få opplæring i teknologi og effektiv renovasjon.
  • Redusere utslipp av plastavfall til naturen fra én søppelfylling.
  • Bistå minst 50 bedrifter i arbeidet for å erstatte engangsplast med mer miljøvennlige materialer.

I Thailand har teamet etablert god kontakt med ordførere i de fire byene for å få dem med på signering av forpliktelsene til å bli plastsmarte byer (Plastic Smart Cities Declarations).

Båter ligger på en strand full av søppel
Stranden i Laem Son-On som en gang var hvit og vakker, er nå dekket av plastsøppel.

TV-aksjonsprosjektene gir håp til lokalbefolkningen!

I Laem Son-On i Songklha, sør i Thailand ligger et nabolag som drukner i plastforsøpling. Laem Son-On ligger bak havna i Songklha, som er skjermet fra havet av en molo.

Moloen hindrer store bølger å komme inn i havna, men den gjør også at all søpla som flyter inn mot land ikke kommer ut igjen. Laem Son-Ons hvite sandstrand har i løpet av en generasjon blitt en søppeldynge.

Dette har ført til mer mygg, og mer smittsomme sykdommer blant barna. Fordi det stadig kommer nytt søppel inn fra havet, har nabolaget mistet motivasjonen til å rydde opp.

Men etter at nabolaget fikk lære om TV-aksjonsprosjektet, har de tatt initiativ til å gjøre en stor opprydning av stranda. Nå settes det i gang prosjekter her som skal hjelpe med kildesortering og bidra til å bedre avfallssituasjonen.

Litt lenger nord ligger en fiskerlandsby i Singhanakhon i Songkhla. Her hentes ikke søpla mer enn én gang i måneden av kommunen, så nabolaget brenner søpla si på stranda. Dette har ført til luftveisproblemer og dårligere helse hos barna.

Etter at lederen i fiskerlandsbyen lærte om TV-aksjonsprosjektet har han selv tatt kontakt med kommunen for å få støtte til større søppelkonteinere, slik at de har et sted å oppbevare søpla uten at den siver ut i naturen. De har også begynt å spare på plastflasker som selges videre til resirkulering, og pengene brukes på utvikling av nabolaget.

I begge disse nabolagene skal plastteamet fra WWF Thailand introdusere kildesortering, og jobbe med holdningsendrende arbeid. Det skal også samarbeides tett med kommunen og uformelle avfallsinnsamlere, slik at innhenting av søppelet kan bedres. WWF Thailand samarbeider i tillegg med næringslivsaktører i området, for å redusere deres bruk og produksjon av plast.

WWFs generalsekretær Karoline Andaur utenfor en av Thailands «junk shops» i byen Hai Yai. Disse stedene kjøper avfall fra såkalte uformelle plukkere, vasker og sorterer det, og selger det videre oppover i kjeden. De har derfor en svært viktig rolle i arbeidet med å øke resirkuleringen i landet.

Fant du det du lette etter?