Svær søppelfylling med lastebiler og fabrikkpiper i bakgrunn.

Earth Overshoot Day

Earth Overshoot Day er dagen da vi har brukt opp jordas ressurser for året. I 2025 landet den på 24. juli. Etter dette forsynte vi oss fra jorda på kreditt.

Datoen for overforbruksdagen beregnes hvert år av Global Footprint Network, som måler menneskehetens økologiske fotavtrykk opp mot jordas evne til å fornye naturressursene som vi forbruker.

Mens Earth Overshoot Day i fjor var 1. august, markeres den rekordtidlig i år. I løpet av de siste 35 årene har datoen blitt fremskyndet med over tre måneder, og vi forbruker nå som om vi hadde 1,8 jordkloder å ta av.

– Nå har vi igjen dratt kredittkortet og forbruker rått uten å tenke på å betale tilbake. Vi kan ikke fortsette å leve i dyp gjeld til naturen uten at det får alvorlige konsekvenser, som for eksempel de dødelige hetebølgene vi har sett i Europa i sommer, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Grafikk som viser utviklingen i ressursbruk fra 1971 og frem til i dag.
Earth Overshoot Day har blitt fremskyndet med tre måneder de siste 35 årene.

Norge i forbrukstoppen

Norge er blant landene som forbruker aller mest. Vår nasjonale overforbruksdag var allerede 16. april.

- Norge har en bruk-og-kast-økonomi og vi sløser grusomt med naturressursene. Om alle hadde levd som oss, ville vi trengt 3,6 jordkloder. Bare to prosent av materialene som brukes i Norge blir gjenbrukt eller resirkulert. De aller fleste nordmenn er enig i at vi må redusere forbruket av naturressurser. Da trenger vi ny og sterkere politikk, sier Karoline Andaur.

Hovedansvaret ligger på storting og regjering, mener WWF-sjefen.

- For å dempe presset på ressursene trenger vi at skatter, avgifter og produktkrav belønner produkter som varer lenge, og gir oss mer deling, ombruk og reparasjoner. Også klimautslippene må ned, både dem vi skaper her hjemme, og de vi har ansvar for gjennom produktene vi importerer, sier Andaur.

Årets valg er avgjørende

Til høsten er det stortingsvalg, og velgerne forventer at klima og natur settes øverst på den politiske agendaen.

Naturundersøkelsen 2025, utført av Opinion for WWF og en rekke miljøorganisasjoner, viser at 53 prosent av velgerne sier klima- og naturspørsmål blir viktige for dem når de skal stemme.

Videre svarer 70 prosent at de er bekymret for et nettopp overforbruk av naturressurser. Disse funnene gir en klar marsjordre til politikerne om å prioritere natur- og klimakrisen i valgkampen.

Andaurs oppfordring til alle som bekymrer seg for forbruket, er å tenke nøye over hva de skal stemme i september.

- Vi kan alle bidra med vårt, for eksempel når vi skal ta beslutninger om kjøp eller vedlikehold av forskjellige ting. Men det viktigste vi kan gjøre i år er å stemme på politikere som tar natur- og klimakrisen på alvor, sier Andaur.

Kontakt:

Fant du det du lette etter?