Klimagründere kan kutte 300 millioner tonn CO2 | WWF Norway

Klimagründere kan kutte 300 millioner tonn CO2Posted on 16 May 2017
EnergyNests løsning lagrer varme slik at energiforbruket kan flyttes i tid. Her lagres varme rett under 400 grader Celsius fra et termisk solkraftanlegg, hvor speil brukes til å reflektere solstråler på et fokalpunkt.
© EnergyNest/Masdar Institute
Seks nordiske selskaper premieres i dag i WWFs globale gründerkonkurranse Climate Solver. Til sammen kan deres nyvinninger kutte 300 millioner tonn CO2. Det norske selskapet EnergyNest får pris for sine løsninger for energilagring. 

I dag deles prisene i WWFs globale gründerkonkurranse Climate Solver ut på Cleantech Forum Europe i Helsinki. Det norske selskapet EnergyNest er blant dem som går til topps. Blant de andre vinnerne finner vi blant annet en vaskemaskin som gjør vaskemiddel og varmtvann overflødig og alger som gjør solenergi mer effektiv. 4 av de 6 nordiske selskapene som når helt opp i den internasjonale gründerkonkurransen, er svenske.
 
– Med Climate Solver ønsker vi å løfte frem oppstartselskaper med stort klimapotensial og med det oppfordre politikere og beslutningstakere til å gjøre det lettere for selskapene å nå ut internasjonalt, sier Stefan Henningsson, seniorrådgiver i WWF Sverige og globalt ansvarlig for Climate Solver hos WWF.

Kan spare oss for 300 millioner tonn CO2
WWFs beregninger for de seks oppstartsselskapene fra Sverige, Norge og Finland viser at de globalt har potensial til å redusere CO2-utslipp med mer enn 300 millioner tonn hvert år fram til 2027. Det er mer enn hele Nordens samlede, årlige utslipp.
 
– EnergyNest står i fronten av energiutfordringene vi står ovenfor, der strukturelle hindringer må overvinnes for øke fornybarandelen i kraftsystemene. WWFs Climate Solver er en utmerket plattform for å fremme hvordan teknologier, som vår egen energilagringsløsning, kan bidra i overgangen til et bærekraftig samfunn, sier Ludvig Bellehumeur, sjef for forretningsutvikling i EnergyNest.
 
Prisutdelingen finner sted idag på Cleantech Forum Europe i Helsinki.
 
Her er de nordiske selskapene som blir Climate Solver 2017:
  • Energy Neste (Norge). Modulær og skalerbar energilagring som på en effektiv måte kan bidra til å flytte energi fra timer med mye sol og vind til timer med mindre sol og vind, slik at det blir plass til mer fornybar energi i kraftsystemet. Ifølge WWFs beregnninger kan denne oppfinnelsen med 20 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 39 millioner tonn årlig.
 
  • Swedish Algae Factory (Sverige). Materiale utvunnet fra alger som øker solcellenes effektivitet  med mer enn 4 prosent, gjennom sin naturlige evne til å absorbere lys. Ifølge WWFs beregninger kan denne oppfinnelsen med 30 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 21 millioner tonn årlig.
 
  • Greater Than (Sverige). Bilforsikring som baserer seg på kjøremønster i sanntid, antall kjørte kilometer og sikkerhetsprofil på kjøringen. Sjåføren får et økonomisk incentiv til å kjøre mindre og mer forsiktig, som vil føre til tryggere trafikk, bedre klima og helse gjennom mindre luftforurensning. Ifølge WWFs beregninger kan denne nyvinningen med 30 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 103 millioner tonn årlig.
 
  •  Formconsult (Sverige). Retter betong på byggeplasser på en mindre energikrevende og mer kostnadseffektiv måte slik at overflaten blir jevnere enn ved tradisjonelle metoder. Ifølge WWFs beregninger kan denne innovasjonen med 20 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 86 millioner tonn årlig.
 
  • Scandinavian Water Technology (Sverige). En vaskemaskin med et filtersystem som vasker klærne uten behov for varmtvann og vaskemiddel. Ifølge WWFs beregninger kan denne innovasjonen med 10 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 21 millioner tonn årlig.
 
  • Sympower (Finland). Løsning for etterspørselsfleksibilitet i kraftsektoren der kraftforbrukere ved hjelp av smart teknologi kan flytte forbruk for å øke fleksibiliteten og robustheten i kraftsystemet. Ifølge WWFs beregninger kan denne nyvinningen med 20 prosent markedsandel redusere CO2-utslippene med 42 millioner tonn årlig.
Om Climate Solver:
Climate Solver vil bidra til å stimulere til en omstilling til 100 prosent fornybar energi med nullutslipp av klimagasser og tilgang til energi for alle.  Siden starten har Climate Solver i samarbeid med partnere bidratt til å løfte frem et hundratalls oppstarsselskaper verden over. Les mer på www.climatesolver.org
 
 
 
 
EnergyNests løsning lagrer varme slik at energiforbruket kan flyttes i tid. Her lagres varme rett under 400 grader Celsius fra et termisk solkraftanlegg, hvor speil brukes til å reflektere solstråler på et fokalpunkt.
© EnergyNest/Masdar Institute Enlarge
De seks nordiske selskapene som i år får pris i WWFs globale konkurranse Climate Solver, kan til sammen kutte 300 millioner tonn CO2 hvert eneste år med sine oppfinnelser. Det er mer enn hele Nordens samlede utslipp. #Detskjer!
© NASA/WWF-Canada Enlarge
EnergyNests pilotanlegg for energilagring i Abu Dhabi, med lagringskapasitet på 1 MWh.
© EnergyNest/Masdar Institute Enlarge