En bie på en løvetann

Hjelp naturens superhelter!

Pollinatorene står på døgnet rundt og holder liv i jorda. Men de forsvinner i et alarmerende tempo, og med dem står hele livsgrunnlaget vårt i fare. Det er på tide at insektene verdsettes for det de virkelig er – naturens superhelter!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Vi ødelegger hjemmene deres

Insektene våre forsvinner i et alarmerende tempo, og med dem står hele livsgrunnlaget vårt i fare.

– Insektene våre står på døgnet rundt for oss, og sørger bokstavelig talt for å holde liv i jorda. De pollinerer planter, gir oss mat på bordet og er selv mat for alt oppover i næringskjeden, sier seniorrådgiver og biolog Zanete Andersone-Lilley i WWF Verdens naturfond.

– Uten dem ville ikke vi vært her. Derfor er de superhelter, og derfor er det nå på tide at vi hjelper dem i en vanskelig tid
.

WWFs rapport om naturens tilstand fra 2020, Living Planet Report, var dyster lesning. På bare 50 år har vi opplevd en gjennomsnittlig nedgang på 68 prosent i verdens bestander av ville dyr. Vi står overfor det mange kaller den sjette store masseutryddelsen i jordas historie.

Her hjemme er hele 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene våre truet og oppført på Artsdatabankens rødliste for truede arter. Tolv av bieartene våre har ikke blitt sett på 50 år og har derfor trolig dødd ut.

Men det er heldigvis mange måter vi kan hjelpe våre små superhelter på, både hjemme i hagen og ute i verden!

 • Norske villbier som står i fare for å dø ut

  30 %

 • Norske sommerfugler som står i fare for å dø ut

  20 %

Dette kan du gjøre:

 • Så bievennlige planter. Bier og andre insekter setter stor pris på disse blomstene som gir både nektar og pollen.
 • La hagearbeidet ligge og la deler bli litt ustelt! En variert hage med en blanding av viltvoksende planter i tillegg til hageplantene, med busker og trær av ulike størrelser, gir mange levesteder for et stort antall arter.
 • Har du godt med plass, kan du prøve å lage ei blomstereng på eiendommen, eller gå sammen med andre og lag en i nærområdet. En slik må aldri gjødsles, og du bør kun bruke blomster som også vokser vilt i Norge.
 • Du kan også lage et insekthotell hvor de kan ha reirplassene sine. Det er ikke vanskelig, og krever ikke mer enn at du borer mange hull av ulik størrelse (ikke tvers gjennom) i en vedkubbe som henges opp på en solrik plass.
 • Bli med på WWFs kampanje Gjør Norges hager villere! Her får du gode tips til å gjøre hagen din til et godt sted for pollinatorer og andre levende skapninger. Det trenger ikke være store området - hver kvadratmeter teller!
 • Bli naturfadder i WWF! Gjennom å støtte vårt arbeid for en levende natur, er du med på å ta vare på alle verdens arter – inkludert bier og humler.
Nærbilde av en bie på en gul blomst
Her hjemme er hele 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene våre truet.

WWF taler naturens og dyrenes sak. Overalt.

I naturen henger alt sammen med alt, og for å gjøre en stor forskjell må vi av og til tenke smått. Vi må sørge for at superheltene våre får fortsette å gjøre den livsviktige jobben uforstyrret.

Derfor jobber WWF

 • med å stanse dagens naturkrise og bremse klimaendringene.
 • for at alle skal ha rett til nærnatur. Nærnatur er viktig for naturmangfoldet og det er viktig for folks helse.
 • for å styrke det norske skogvernet. Det er viktig for klimaet, gjennom naturlig karbonlagring, og for alle de truede artene som lever i skogen.
 • for at det skal etableres flere nasjonalparker, for at komplette økosystemer skal kunne beskyttes. Østmarka nasjonalpark er et eksempel på sak vi har har kjempet og fått gjennomslag for.
 • for å få på plass en naturavgift, slik at utbygger må betale for å restaurere natur ved større utbygginger slik som hytteutbygging og veiutbygging.

Vil du være med oss i kampen for mer natur? Bli naturfadder i dag!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?