To knølhvaler, mor og barn, svømmer under vann i klart, blått hav.

Vi elsker også knølhvaler!

Fun fact: Knølhvaler synger på sin egen dialekt. Når hvaler fra ulike steder i verden møtes, endres gjerne sangene deres litt. Forskere mener at de lytter til hverandre og låner deler av hverandres sanger!

Havets største vinger?

I tillegg til sin vakre sang, er knølhvalene kjent for sin imponerende luftakrobatikk. Til tross for den store, lange kroppen, nærmest flyr knølhvalene gjennom luften i det de hiver seg opp av havet. De lange luffene er også karakteristiske. Ordet megaptera, som finnes i knølhvalens latinske navn, betyr «store vinger».

Knølhvalene finnes i alle verdenshav. Om sommeren oppholder de seg i varme områder for å pare seg og føde kalvene sine. Om vinteren reiser de til kaldere strøk, som Norge, hvor de finner mer mat. Svømmeturen kan være så lang som 800 mil!

En knæøhva hopper opp av vannet.

Er knølhvalen truet?

Knølhvalen ble nesten utryddet på grunn av jakt. Takket være et internasjonalt forbud mot fangst er bestanden på vei oppover, og arten er heldigvis ikke lenger regnet som truet.

Likevel er det grunn til bekymring. Knølhvalen møter på stadig flere utfordringer, som plastforsøpling, miljøgifter, olje- og gassboring og skipstrafikk. Klimaendringenes innvirkning på krillen og naturmangfoldet i havet, utgjør en økende trussel mot knølhvalenes tilgang på mat.

Det viktigste vi kan gjøre for knølhvalen og de andre hvalene er å ta vare på hjemmet deres – havet.

WWF jobber blant annet for

  • å begrense klimaendringene
  • flere verneområder til havs
  • en global avtale for å stanse plastforsøplingen av havet
  • en bærekraftig fiskeindustri
  • et internasjonalt moratorium (midlertidig forbud) mot gruvedrift på havbunnen
  • at oljevirksomhet holdes langt unna iskantsonen, LoVeSe og andre spesielt sårbare havområder

Tusen takk for at du er med på å beskytte knølhvalenes hjem!

Fant du det du lette etter?