Blåhvalene finnes i alle verdenshav. De er ganske sjeldne her hos oss i det nordlige Atlanterhavet, men har av og til blitt sett i norske farvann. På menyen til dette enorme dyret står krill – et bitte lite krepsedyr på noen få cm. Visse tider på året, kan en voksen blåhval spise omtrent fire tonn krill om dagen.
Blåhvalene kommuniserer med hverandre gjennom lavfrekvente lyder – så lave at vi mennesker ikke kan høre dem. Den lave frekvensen gjør også at lydene bærer over enorme avstander i vann, og det antas at blåhvalene, under gode forhold, kan høre hverandre på opptil 160 mils avstand!
Er blåhvalen truet?
Ja, dessverre. På grunn av størrelsen, ble blåhvalen den mest ettertraktede arten blant hvalfangere. Rundt 360.000 blåhvaler ble fanget i første halvdel av 1900-tallet. Da den ble fredet over hele verden i 1966, var blåhvalen nesten utryddet. I dag er bestanden på vei opp, men fortsatt truet.
Selv om hvalfangst ikke lenger utgjør en trussel, møter blåhvalen på nye utfordringer som økt skipstrafikk, olje- og gassboring, plastforsøpling og forurensning. Klimaendringenes innvirkning på krillen gjør blåhvalen spesielt sårbar.
Det viktigste vi kan gjøre for blåhvalen og de andre hvalene er å ta vare på hjemmet deres – havet.