Hysen er en fisk i torskefiskfamilien, som lett kjennes igjen på den svarte flekken bak brystfinnene. Arten kan bli rundt 110 cm lang og veien over 14 kg.

- Grønn liste
- Gul liste
- Rød liste
Hyse (kolje)
Hyse kalles også ofte for kolje.
Spis med god samvittighet
- Linefanget i Skagerrak og Nordsjøen, ved Hebridene og ved Island (FAO 27 – ICES 20; ICES IV; ICES Via og FAO 27 – ICES Va).
Greit valg, men ikke for mye
- Linefanget og garnfiske. BarentshaveNorskehavet og farvannene rundt Svalbard og Bjørnøya (FAO 27 – ICES I, II).
- Snurrevad, garn eller trål ved Island (FAO 27 – ICES Va).
- Linefanget eller trål i Skagerrak, Nordsjøen og Hebridene (FAO 27 – ICES 20, IV, Via).
- Garn i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjøen og Hebridene (FAO 27 – ICES 20, IIIa, IV, Via).
- Trål ved Irland (FAO ICES VIIa).
Styr unna
- Uansett fangstmetode, med unntak av de fiskeriene merket med grønt eller gult lys for arten.
Fangstmetoder
Trål, snurrevad, line, garn og jukse.
Utbredelse
Det finnes to bestander av hyse i Norge, en bestand av nordøstarktisk hyse og en bestand som finnes i Nordsjøen og Skagerrak.