• Grønn liste
  • Gul liste
  • Rød liste

Hyse (kolje)

Melanogrammus aeglefinus

Hyse kalles også ofte for kolje.

Hysen er en fisk i torskefiskfamilien, som lett kjennes igjen på den svarte flekken bak brystfinnene. Arten kan bli rundt 110 cm lang og veien over 14 kg. 

Spis med god samvittighet

  • Linefanget i Skagerrak og Nordsjøen, ved Hebridene og ved Island (FAO 27 – ICES 20; ICES IV; ICES Via og FAO 27 – ICES Va).

Greit valg, men ikke for mye

  • Linefanget og garnfiske. BarentshaveNorskehavet og farvannene rundt Svalbard og Bjørnøya (FAO 27 – ICES I, II). 
  • Snurrevad, garn eller trål ved Island (FAO 27 – ICES Va). 
  • Linefanget eller trål i Skagerrak, Nordsjøen og Hebridene (FAO 27 – ICES 20, IV, Via). 
  • Garn i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjøen og Hebridene (FAO 27 – ICES 20, IIIa, IV, Via). 
  • Trål ved Irland (FAO ICES VIIa).

Styr unna

  • Uansett fangstmetode, med unntak av de fiskeriene merket med grønt eller gult lys for arten.

Fangstmetoder

Trål, snurrevad, line, garn og jukse.

Utbredelse

Det finnes to bestander av hyse i Norge, en bestand av nordøstarktisk hyse og en bestand som finnes i Nordsjøen og Skagerrak.