En bie på en løvetann

Hjelp naturens superhelter!

Insektene forsvinner i et alarmerende tempo, og nå trenger de vår hjelp! Bli fadder i dag, og få Superhelt-handlenett og pollinatorvennlige frø i gave.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Vi ødelegger hjemmene deres

Insektene våre forsvinner i et alarmerende tempo. Om de forsvinner, står hele livsgrunnlaget vårt i fare.

– Insektene våre står på døgnet rundt for oss, og sørger bokstavelig talt for å holde liv i jorda. De pollinerer planter, gir oss mat på bordet og er selv mat for alt oppover i næringskjeden, sier seniorrådgiver og biolog Zanete Andersone-Lilley i WWF Verdens naturfond.

– Uten dem ville ikke vi vært her. Derfor er de superhelter, og derfor er det nå på tide at vi hjelper dem i en vanskelig tid
.

Velkomstgave til deg!

 • Frøpakke med pollinatorvennlige frø.
 • Naturens superhelt handlenett.
 • Guide til hvordan du kan gjøre hagen, balkongen eller fellesområdet villere.

Vårt arbeid hadde ikke vært mulig uten fadderne våre. Bli med i kampen for en levende natur, du også!

WWFs rapport om naturens tilstand fra 2022, Living Planet Report, er dyster lesning. På bare 50 år har verdens bestander av ville dyr stupt med hele 69 prosent.

Vi står overfor det mange kaller den sjette store masseutryddelsen i jordas historie.

Her hjemme er hele 30 prosent av villbiene og 22 prosent av sommerfuglene oppført på rødlista for truede arter. Det betyr at mange av disse artene står i fare for å dø ut. Tolv av bieartene våre har ikke blitt sett på et halvt århundre og har derfor trolig dødd ut.

Men det er heldigvis mange måter vi kan hjelpe våre små superhelter på, både hjemme i hagen og ute i verden, slik at vi ikke mister flere!

 • Norske villbier som står i fare for å dø ut

  30 %

 • Norske sommerfugler som står i fare for å dø ut

  22 %

Dette kan du gjøre:

 • Så bievennlige planter. Bier og andre insekter setter stor pris på disse blomstene som gir både nektar og pollen.
 • La hagearbeidet ligge og la deler av hagen bli litt ustelt! En variert hage med en blanding av viltvoksende planter i tillegg til hageplantene, med busker og trær av ulike størrelser, gir mange levesteder for et stort antall arter.
 • Har du godt med plass, kan du prøve å lage ei blomstereng på eiendommen, eller gå sammen med andre og lag en i nærområdet. En slik må aldri gjødsles, og du bør kun bruke blomster som også vokser vilt i Norge.
 • Du kan også lage et insekthotell hvor de kan ha reirplassene sine. Det er ikke vanskelig, og krever ikke mer enn at du borer mange hull av ulik størrelse (ikke tvers gjennom) i en vedkubbe som henges opp på en solrik plass.
 • Bli med på WWFs kampanje Gjør Norges hager villere! Her får du gode tips til å gjøre hagen din til et godt sted for pollinatorer og andre levende skapninger. Det trenger ikke være store området - hver kvadratmeter teller!
 • Bli naturfadder i WWF! Gjennom å støtte vårt arbeid for en levende natur, er du med på å ta vare på alle verdens arter – inkludert bier og humler.
Nærbilde av en bie på en gul blomst
Her hjemme er hele 30 prosent av villbiene og 22 prosent av sommerfuglene våre truet.

WWF taler naturens og dyrenes sak. Overalt.

I naturen henger alt sammen med alt, og for å gjøre en stor forskjell må vi av og til tenke smått. Vi må sørge for at superheltene våre får fortsette å gjøre den livsviktige jobben uforstyrret.

WWF jobber for:

 • å stanse dagens naturkrise og bremse klimaendringene:
 • at alle skal ha rett til nærnatur. Nærnatur er viktig for naturmangfoldet og den er viktig for folks helse.
 • å styrke det norske skogvernet. Det er viktig for klimaet, gjennom naturlig karbonlagring, og for alle de truede artene som lever i skogen.
 • at det skal etableres flere nasjonalparker, for at komplette økosystemer skal kunne beskyttes.
 • å få på plass en naturavgift, slik at utbygger må betale for å restaurere natur ved større utbygginger slik som hytteutbygging og veiutbygging.

Vil du være med oss i kampen for mer natur? Bli naturfadder i dag!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.

Fant du det du lette etter?