Vi trenger dyrelivet for å overleve

Tirsdag 3. mars feirer vi World Wildlife Day. Fra den mektige tigeren til den ydmyke arbeiderbien - den enorme variasjonen av liv på jorda bidrar til menneskers overlevelse, trivsel og velstand på flere måter enn vi tror.

Publisert 2. mars 2020

Dessverre fører måten vi lever på til en kraftig nedgang i antallet arter. På de siste 40 årene har vi i gjennomsnitt sett en nedgang på hele 60 prosent.

I anledning World Wildlife Day, gir vi deg derfor fem gode grunner til at bevaring av verdens arter bør være en prioritering for oss alle.

Beskyttelse mot klimaendringer

Mange treslag i tropiske regnskoger er avhengige av at dyr, som elefanter og tukaner, spiser treets frukter for å kunne spre frø. Dette er til fordel for oss mennesker også, da trær lagrer karbon. Jo flere frø dyrene får spredt, desto flere trær vil vokse opp og lagre ny karbon.

Ved å beite i skogbunnen, reduserer planteetere mengden gress som kan føre til og spre skogbranner. Videre produserer ikke ville planteetere så mye metan som husdyr gjør, fordi de fordøyer gress på en annen måte.

Næringsrike matkilder

Ville dyr (både pattedyr, fugler og fisk) fungerer som en viktig matkilde for milliarder av mennesker rundt om i verden. Viltkjøtt inneholder høyere andeler av umettede fettsyrer enn kjøtt fra industrielt dyrehold, hvilket er gunstig for menneskers helse.

Forbruk av viltkjøtt er også med på å redusere karbonavtrykket i matproduksjonen, hvilket gjør det til en vinn-vinn-situasjon for både mennesker, dyr og planeten.

Naturens medisinskap

Naturmedisin har vært en del av menneskelige sivilisasjoner helt siden forfedrene våre lærte seg å utvinne kjemikalier fra naturen. Fortsatt gir naturen oss verdifull kunnskap, og vi er helt avhengige av den og dyrene dersom vi skal klare å utvinne nye medisiner i framtiden.

Amfibier er spesielt viktige for moderne medisin. For eksempel blir medisiner utvunnet fra frosker brukt til behandling av depresjon, anfall, slag og hukommelsestap.

Kulturell betydning

Forskning har vist at landskap som er rolige, estetisk tiltalende, har en historisk betydning og inneholder dyreliv, kan ha en terapeutisk effekt på oss mennesker.
Av den grunn velger flere og flere å legge ferien sin til utviklingsland for å oppleve eksotisk og vilt dyreliv. En slik turisme bidrar til økonomisk vekst i fattige lokalsamfunn.

Galtaji-tempelet i Jaipur i India er viet til aper, og i Penang i Malaysia har de et eget slangetempel. Dette er eksempler på at dyrelivet også danner grunnlaget for religiøs praksis og ritualer.

Styrking av jordsmonnet

Ville dyr spiller en nøkkelrolle i å styrke jordsmonnet. Avføring og urin hjelper til med å opprettholde næringsinnholdet i jorda ved å tilføre viktige mineraler.

Dyrelivet kan også flytte næringsstoffer rundt. For eksempel når flodhesten beiter på gressletter, fører den næringsstoffer tilbake til elven, og øker dermed fiskenes produktivitet, som igjen øker fiskebestanden.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.