Store fremskritt for arbeidet mot plast i havet

Stadig flere land og globale aktører kommer på banen for å få stanset plastforsøplingen av havet. På FNs miljøforsamling tirsdag kom det nye store fremskritt.

Publisert 24. februar 2021

En rokke som svømmer under havoverflaten, hvor flere plastbiter ligger og flyter
Plastforsøplingen er en trussel mot alt dyreliv i havet. Søppelet finnes på overflaten og helt ned til de dypeste av verdens havområder.

FNs miljøforsamling består av miljøministrene fra alle FN-landene. Møtet foregikk digitalt 22. og 23. februar.

Både Ecuador, Kenya og Russland sluttet seg til den stadig voksende gruppen av land som har uttrykt offisiell støtte til en ny, global avtale mot plastforsøpling. Dermed er det totalt 68 land som har uttrykt støtte til en slik avtale.

Ecuador, Ghana og Tyskland annonserte på slutten av konferansen at de inviterer til en global ministerkonferanse til høsten for å sikre fremgang i arbeidet for den nye avtalen.

– Dette er veldig gode nyheter for arbeidet mot plast i havet. Konferansen vil bli en arena for å utforske og diskutere innholdet i den nye globale plastavtalen, som nå har støtte fra nesten 70 land. Nå er det på tide å gå fra ord til handling, og starte arbeidet med å få denne avtalen på plass, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Stor folkelig støtte

Forslaget om en global, juridisk bindende plastavtale har støtte fra nesten 70 land, 50 verdensomspennende selskaper og over to millioner mennesker fra hele verden som har skrevet under på WWFs underskriftskampanje for avtalen. Aldri tidligere har en WWF-underskriftskampanje fått større respons.

WWF Verdens naturfond har jobbet aktivt for å få på plass en global avtale mot plast i havet i flere år. Norske myndigheter har også gått i front i arbeidet for å få på plass en slik avtale.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.