Skrekktall fra skogbrannene i Australia

En fersk WWF-rapport slår fast at Australia-brannene er en av de verste dyrekatastrofene i moderne tid. Rundt tre milliarder dyr ble drept eller fordrevet.

Publisert 28. juli 2020

En koala klamrer seg fast til et nedbrent tre.

Dermed er det reelle tallet på dyr som har blitt rammet av skogbrannene nærmere tre ganger høyere enn de tidligere estimatene.

Det viser en ny rapport utarbeidet av ti australske forskere på oppdrag fra WWF-Australia.

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.
Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond sier at brannene viser hvor galt det kan gå, når vi mennesker skyver naturen ut av balanse.

En varslet katastrofe

– De enorme tallene er vanskelige å ta innover seg. Men at slike katastrofer skjer, er dessverre ikke overraskende, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Hun peker på at australske myndigheter har vært lite villige til å anerkjenne sammenhengen mellom brannene og menneskeskapte klimaendringer.

På tross av økende temperaturer, tørke og forandring i nedbørsmønstrene, har Australia satset videre på kullindustrien og behandlet naturen på en måte som har ført til massiv avskoging og tap av arter.

– Ødeleggelsen av naturen, som vi selv står for, er også nedbryting av vårt eget immunforsvar. Naturen er vår beskyttelse, uansett hvor vi bor. De australske skogbrannene viser hvor ille det kan gå når systemet kommer ut av balanse, sier Andaur.

Dystre fremtidsutsikter

Henholdsvis 143 millioner pattedyr, 2,46 milliarder reptiler, 180 millioner fugler og 51 millioner frosker ble rammet av flammenes herjinger.

Forskerne bak rapporten sier at fremtidsutsiktene også er mørke for de dyrene som ble drevet på flukt av flammene, fordi de trues av matmangel og andre dyr som forsvarer territoriene sine mot nykommerne.

– Det er vanskelig å komme på andre hendelser i manns minne, noe sted i verden, som har drept og fordrevet så mange dyr. Dette er en av de verste dyrekatastrofene i vår tid, sier generalsekretær Dermat O’Gorman i WWF-Australia.

34 mennesker mistet livet i de voldsomme brannene og 2 700 hjem ble ødelagt. Mer enn 12 millioner hektar av Australias natur ble lagt øde.

Viktig grunnlag for videre forskning

Rapporten er den første i sitt slag til å se på konsekvensene av skogbranner for dyrelivet over så store områder.

Den er utarbeidet av forskere fra fire ledende australske universiteter samt BirdLife Australia, som er Australias største ideelle organisasjon dedikert til fuglevern.

Forskerne sier dette kan bli et viktig grunnlag for tilsvarende forskning andre steder i verden, for å bedre kunne forstå konsekvensene av skogbranner.

Bli med oss i den viktigste kampen noensinne

Det kan være vanskelig å beholde tro og optimisme når utviklingen ser ut som den gjør.

Derfor må vi ikke glemme at endringer vi mennesker har skapt, kan også vi mennesker stanse.

WWF jobber i over 100 land blant annet med:

  • Å stanse dagens naturødeleggelser og bremse klimaendringene.
  • Å bekjempe naturkriminalitet og ulovlig handel med truede arter.
  • Å bevare leveområder både i havet og på land, som å stoppe plastforsøplingen av havet og verne skoger fra ødeleggende hogst.
  • Å arbeide for en ny global naturavtale i 2020, som skal bidra til å stoppe tapet av verdens natur.
  • WWFs kontor i Australia følger landets klima - og miljøpolitikk tett.
  • WWF-Australia har en egen skogplan for å restaurere naturlig skog ved å plante to milliarder trær innen 2030, Towards Two Billion Trees.

For det er ikke for sent. Hvis alle trekker i samme retning, kan vi fortsatt sørge for at framtidige generasjoner vil ha livsviktig vann å drikke, oksygen å puste, mat å spise - og muligheten til å oppleve fantastisk natur.

Ha mot til å handle – bli med oss i kampen for naturen!

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.