Postkodelotteriet støtter WWFs arbeid mot plast i havet

Hvert år havner over åtte millioner tonn plast i havet. Dette tilsvarer 15 tonn hvert eneste minutt. WWF jobber globalt for å stanse plastforsøplingen av verdens hav. Postkodelotteriet støtter WWFs arbeid for et renere hav for både mennesker og dyr.

Publisert 14. oktober 2019

Fem prosent av plasten skylles opp på strendene, én prosent flyter rundt i de øverste vannmassene, mens opptil 94 prosent synker ned på havets bunn. Vind og havstrømmer fører plasten med seg til alle verdenshjørner, og plastforsøplingen har nå blitt en trussel mot alt dyreliv i havet.

Fiskegarn en trussel

Alt fra de minste plankton til de største hvalene påvirkes av plasten. Mange dyr og fugler setter seg fast i fiskegarn og liner på avveie.

I mange tilfeller blir også plasten forvekslet med dyrenes naturlige matfat: fisk kan forveksle kontaktlinser med små maneter, fugler kan forveksle små plastartikler med krill, hvaler kan forveksle plastposer med blekkspruter. På denne måten fyller de magene med noe kroppene deres ikke klarer å fordøye. Plasten setter seg fast i fordøyelsessystemet, og dyrene kveles til døde.

Havet er vårt matfat

Plastforsøplingen er også en trussel mot mennesker. Hvis fisk og annen sjømat blir syke og dør, kan både matfatet og arbeidsplassene til millioner av mennesker forsvinne, særlig der problemet er størst i ulike deler av Asia. I tillegg kan plasten også skade oss mennesker direkte gjennom vannet vi drikker, maten vi spiser og luften vi puster.

WWF vil ha en global avtale

Plasten kjenner ingen landegrenser, derfor jobber WWF i over hundre land med å overbevise regjeringer om å bli enige om en rettslig bindene global avtale for å stanse plastforsøplingen av havet.

Vi er på plass i sentrale byer og urbane strøk i Sørøst-Asia, for å forbedre avfallshåndteringen. Vi jobber også for å få på plass et obligatorisk produsentansvar for alle plastprodusenter innen 2021.

Takk til Postkodelotteriet!

Dette arbeidet er ikke gjort i en håndvending, og krever store ressurser og midler. Pengene fra Postkodelotteriet hjelper oss i kampen for livet i havet.

Et sunt hav er avgjørende for vår helse, at vi har en framtid og hele jordas overlevelse - så tusen takk til Postkodelotteriet og alle som kjøper lodd!