På lørdag slukkes lysene i én time

Lørdag 28. mars klokken 20:30 er det Earth Hour, verdens største grasrotbevegelse for miljøet. Med Greta Thunberg i spissen, slukkes lyset i én time i millioner av hjem og landemerker over hele verden.

Publisert 26. mars 2020

Nattelys over et vann med stjerneklar himmel
Årets Earth Hour markeres midt i en vanskelig tid for oss alle. Det er viktigere enn noensinne å komme sammen for vår felles fremtid, sier fungerende generalsekretær i WWF, Karoline Andaur. Foto: Wil Stewart

– Årets Earth Hour-kampanje er spesiell på flere måter. Ikke bare befinner vi oss i et avgjørende år i kampen for å begrense klimaendringene og stanse tapet av natur. Men Earth Hour finner også sted midt under en verdensomspennende helsekrise som vil ha dramatiske konsekvenser, sier fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

– Våre tanker er med alle som er rammet av koronaviruset, eller som i disse dager lever i frykt for seg selv eller sine kjære. Aldri har det vært mer betydningsfullt at vi står sammen om å sikre vår fremtid. Det er lett å føle seg maktesløs i disse dager. Men gjennom en felles markering som Earth Hour kan vi – ved bare å slukke lyset i én time - ta makten tilbake og løfte stemmen vår for vårt felles hjem, fortsetter Andaur.

Hun oppfordrer alle til å bli med på Earth Hour, men understreker at alle bør følge myndighetenes helseråd ved å gjøre markeringen hjemme eller der en er.

Thunberg maner til samhold

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg oppfordrer til å bli med på markeringen fra egen stue.

– For meg er Earth Hour hver eneste time, hver eneste dag. Nå er behovet for å stå sammen og verne planeten større enn noensinne. Fordi myndighetene ber oss om å unngå folkesamlinger, for å bremse spredningen av Covid-19 (koronaviruset), vil jeg i stedet anbefale alle å samles på digitale plattformer i markeringen av årets #EarthHour, og på den måten bruke stemmene våre til å fremme budskapet på en ansvarlig måte, sier Thunberg.

WWFs Earth Hour har spredt seg fra en enkelt markering i Sydney i 2007, via den første dugnaden i Norge i 2009, til å bli en verdensomspennende bevegelse for natur og miljø. Den globale markeringen følger tidssonene, og først ut er øygruppen Samoa. Der slukkes lyset klokka 06:30 norsk tid. Deretter følger land etter land, helt til den symbolske klimamarkeringen avsluttes på Cook Islands i Stillehavet.

Vi taper natur i rekordfart

Naturen er vårt hjem, og den gir oss alt vi trenger for å leve: mat, rent vann, ren luft, medisiner og materialer. Men vi mister natur i rekordfart, og det går utover oss alle. FNs naturpanel har vist at én million arter står i fare for å bli utryddet.

– I år har vi virkelig fått se hvor sårbare vi er når vi ikke tar ordentlig vare på naturen. I de dramatiske skogbrannene i Australia mistet 32 mennesker livet og 2 700 hjem ble ødelagt. Hele 1,25 milliarder dyreliv gikk tapt. Klimaendringene og Australias forvaltning av naturen fikk en del av skylden for at brannene ble så intense og skapte så store lidelser, sier Andaur.

– Med årets Earth Hour vil vi rette søkelyset mot den viktige kampen for å bevare verdens natur. Det er avgjørende for vår helse og eksistens, avslutter hun.