Tall fra Rystad Energy viser at oljebransjen jobber på spreng for å utnytte den midlertidige oljeskatteordningen som bransjen fikk i juni 2020, som en følge av oljeprisfallet i april da oljeprisen ved nede i 20 dollar fatet.
Ifølge Rystad planlegger oljenæringen å bygge ut hele 58 prosjekter før ordningen med det midlertidige regimet utløper ved slutten av 2023. Men selv om staten åpner lommeboken har de ikke rustet opp forvaltningen i møte med økende klimarisiko i oljenæringen og kun fire av de 58 prosjektene vil behandles av Stortinget.
Årsaken er at dagens grense for stortingsbehandling av planer for utvikling og drift (PUD) er satt til 20 milliarder kroner. Alle prosjekter under 20 milliarder kroner, er det Olje- og energidepartementet som godkjenner.
Det betyr at 54 prosjekter som utgjør over 2/3 av de totale investeringene, totalt over 280 milliarder kroner, ikke vil vurderes for klimarisiko eller behandles i Stortinget.
Når Stortinget ikke blir involvert i flere prosjekter, kan står de folkevalgte uten mulighet til å endre kurs og si nei til dårlige og ulønnsomme prosjekter. De har heller ikke mulighet til å justere oljepolitikken selv om ytre forhold tilsier at Norge bør ta en kursendring. Her er det verdt å minne om at gjennomsnittlig tid fra funn til produksjon er 16 år på norsk sokkel.
– I en tid hvor oljeinteresser stadig oftere krasjer med statens interesser og klimapolitikken, må det være Stortinget som godkjenner eller avslår planer for utbygging og drift av nye oljeprosjekter. Det må bli slutt på at milliardinvesteringer skjer utenfor demokratisk kontroll. Oljemarkedet er i rask endring og risikoen er stor. Derfor må politikerne ha ansvaret for å gi klarstempel før nye prosjekter settes i gang, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.