Regjeringen kutter om lag 40 millioner kroner i bistandsbudsjettet til innsatsen for bærekraftige hav og arbeid mot marin forsøpling. Dette svekker innsatsen globalt, samtidig som plastproblemet øker drastisk.
Kutt i den norske innsatsen er også et svært negativt signal til resten av verden rett før det første forhandlingsmøtet for den nye plastavtalen.
Norge har posisjonert seg selv som en leder i disse forhandlingene og burde bruke anledningen til å annonsere en opptrapping og mer langsiktig global innsats.
– Regjeringen virker å tro at plastforsøpling er et minkende problem, men realiteten er snarere tvert imot. Plastproduksjon og forsøpling av naturen og havet øker. Da er det håpløst å redusere midlene til tiltak mot marin forsøpling både i Norge og i resten av verden gjennom et redusert bistandsbudsjett, sier Else Hendel.
I tillegg kuttes den nasjonale støtteordningen for tiltak mot marin forsøpling hos Klima- og Miljødepartementet med rundt 20 millioner.
Både frivillige og kommuner i Norge sliter allerede med å møte de utfordringene med opprydning og forebyggende tiltak for å redusere plastforsøplingen.
Dette krever en opptrapping av innsatsen både lokalt og nasjonalt. I stedet får vi et kutt i en svært effektiv ordning som spesielt vil ramme distriktskommuner og frivillige organisasjoner.