Lytt til lokalbefolkningen i arbeidet for å bevare tigeren
I en ny rapport ber WWF myndighetene i landene som har gjenlevende ville tigere, om raskt å finne gode løsninger på hvordan mennesker og tigere kan dele leveområder.
Hva må gjøres for at folk og tigere skal kunne leve fredelig i samme område? Det er dette WWFs rapport Living with Tigers søker å finne svar på. Rapporten kommer som en følge av en skikkelig suksesshistorie innen bevaring av dyrearter: verdens ville tigere øker i antall.
Etter 100 år med nedgang i tigerbestanden, inviterte WWF verdens tigernasjoner i 2010 med på prosjektet Tiger X2, hvor målet var å doble antallet ville tigre innen 2022. Da var antallet tigere nede i 3.200 dyr.
Den store tigertellingen i 2016 viste da at bestanden var kommet opp i 3.890. Men fremgangen til tigeren har vært svært ujevn; mens tigeren er så godt som utryddet noen steder, er det andre av landene sør i Asia som har opplevd en nær dobling i antallet tigere.
WWF-rapport:
Living with tigers
How to manage coexistence for the benefit of tigers and people
Rundt om i verden er det nesten 47 millioner mennesker som deler leveområder med verdens største kattedyr. I tillegg lever 85 millioner mennesker innenfor en radius av 10 kilometer fra tigerens leveområder.
– Det er selvfølgelig svært gledelig når antallet ville tigere stiger. Samtidig bringer dette med seg problemer for menneskene som lever i området, sier Mike Belecky, leder for policyarbeidet i WWFs Tiger Alive Initiative.
– Derfor er det helt essensielt at lokalbefolkningen og urfolkene i området blir tatt med på råd og lyttet til når det skal utarbeides planer for bevaring av tigrene fremover, sier Belecky.
Verdens bestand av ville tigere har økt fra et bunnivå på kun 3.200 i 2010.
– Vi har en viktig rolle å spille i arbeidet med å bevare tigeren
I den nye rapporten ber WWF myndighetene i landene som fortsatt har gjenlevende ville tigere, om å sørge for at menneskene som lever side om side med tigrene blir inkludert i bevaringsarbeidet fremover.
– Jeg er glad for anbefalingene i denne rapporten. Vi, folket av gresslettene, har levd med tigere i generasjoner. Så vi har en viktig rolle å spille i arbeidet med å bevare tigeren. Og det vil også komme oss selv til gode i det lange løp, sier Sapika Magar, som representerer lokalbefolkningen i Parsa District i Nepal.
Representanter for tigerlandene skal møtes i august 2022 i New Dehli, for å diskutere den neste 12-års planen for den globale Tiger Recovery Programme.
– De landene som har klart å øke sin bestand av ville tigere i det siste tiåret gjennom effektiv etablering av verneområder, må sikre at de får på plass strategier for å håndtere sameksistensen mellom tigere og mennesker utenfor verneområdene, sier Stuart Chapman, lederen av WWFs Tigers Alive Initiative.
–Om vi klarer å få til det å leve med ville tigere, så vil vi ha en «oppskrift» for å kunne leve med hvilket som helst annet stort rovdyr, sier Chapman.