Livet i den sårbare iskantsonen i Barentshavet har blitt hardere for mange dyre- og plantearter de siste årene. Klimaendringene skjer omtrent dobbelt så raskt her som på resten av kloden, og det går hardt utover matforsyningen til mange arter og dermed hele økosystemet.
Iskanten er et særlig sårbart og verdifullt område i havene våre, en såkalt SVO, som anbefales å få ekstra beskyttelse, for eksempel mot oljeaktivitet.
I 2020 skal forvaltningsplanen for Barentshavet revideres. I den sammenheng har Faglig forums eksperter utarbeidet en rekke fagrapporter som tegner opp en nyegrense for hvor iskanten går. Den nye faglige definisjonen som forskerne foreslår, trekker grensen sørover fra der den er i dag.
Kart fra WWF viser at ni allerede gitte utvinningstillatelser for olje er gitt i området som forskerne mener vi skal skjerme av hensyn til det sårbare og verdifulle naturmangfoldet i nord.
– Det er urovekkende å se hvor mange oljelisenser som allerede er lagt opp til iskanten. Oljeutvinning her kan ha svært ødeleggende konsekvenser på naturen. For eksempel er dette et viktig område for hoppekrepsen, en art som er avgjørende i hele næringskjeden og som er sårbar for oljesøl, sier Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder i WWF Verdens naturfond.
Artikkelen fortsetter under bildet.