- Dette er et godt først skritt på veien til implementeringen av engangsplastdirektivet i Norge, og Hold Norge Rent forventer en ambisiøs tilnærming til det videre arbeidet, sier Lise Gulbransen daglig leder av HNR.
Både WWF og HNR er opptatt av at norsk næringsliv skal få gode vilkår og ambisiøse mål for å redusere forbruket av engangsplast, drive holdningsskapende arbeid og øke andelen resirkulert plast og ombruksløsninger i arbeidet for å løse plastproblemet verden står ovenfor. Samtidig forventer de at myndighetene også vil sette konkrete mål for reduksjon av forsøpling, samt å plassere ansvaret for forsøplingen.
– EU-direktivet har også som tydelig føring å redusere den totale avfallsmengden og å stimulere samfunnet til ombruksløsninger. Dette støtter vi fullt og helt, og Norge må legge dette til grunn for det arbeidet videre også. Derfor stiller vi oss bak arbeidsgruppens sluttrapport med disse forventningene, forklarer Fredrik Myhre, og legger til:
– Det er viktig at det endelige utfallet ikke gir mulighet for «gratispassasjerer» i norsk næringsliv, men omfavner alle deler av næringslivet slik at ingen engangsplastprodukter kommer på avveie og slipper ut i naturen og i havet.
– Næringslivet selv blir en nøkkel til å stanse plastforsøplingen som finnes i Norge. Det blir derfor sentralt at næringslivet selv også i større grad bidrar til kunnskap om forsøpling her hjemme, samt får større ansvar for å dele kostnader for opprydding, sier Lise Gulbransen.
WWF og HNR understreker at ethvert land også står fritt til å sette mer ambisiøse mål enn EU-direktivet krever, noe som presiseres både i selve direktivet og i arbeidsgruppens rapport.
– Norge har virkelig en mulighet her til å komme opp med målsetninger og systemer som sårt trengs for å stanse forsøplingen av naturen. Våre løsninger dersom gjort gode nok kan bli en viktig eksportartikkel for landet. Verdens skriker etter løsninger på plastproblemet, avslutter Fredrik Myhre.