H.M. Kong Harald er høy beskytter for årets TV-aksjon

– Kong Harald har et sterkt engasjement for miljøspørsmål og et nært forhold til havet. Som kronprins var Kongen president i WWF Verdens naturfond i 20 år. Da han ble konge, ble han æresmedlem. Derfor synes vi det er ekstra stas at Kongen vil være høy beskytter for årets TV-aksjon, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

Publisert 28. april 2020

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss. Derfor går årets TV-aksjon til å bekjempe plast i havet gjennom konkrete tiltak der problemet er størst: i Sørøst-Asia.

– Sammen med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi kutte bruken av unødvendig plast, samle inn og resirkulere søppel som i dag havner i naturen. Det betyr i første omgang at TV-aksjonen skal gi mer enn 900 000 mennesker tilgang til nye og forbedrede avfallssystemer. Vi skal også redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig, sier Andaur.

Lang tradisjon for Kongehuset

– Jeg er stolt av å ha med selveste Kongen som høy beskytter for vår nasjonale dugnad i år. TV-aksjonen er en fantastisk tradisjon, som samler alle fra fylkesmenn, ordførere, frivilligheten, næringslivet og Kongehuset, til den lille basaren på hjørnet. Jeg er takknemlig for alle som år etter år stiller opp og gjør en innsats for TV-aksjonen. Dere gjør aksjonen mulig i alle kommuner landet over, sier leder for TV-aksjonen, Vibecke Østby.

Søndag 18. oktober kan hele Norges befolkning gå for et hav av muligheter.

Fakta om TV-aksjonen NRK:

  • TV-aksjonen har blitt arrangert én søndag i oktober hvert år siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 18. oktober.
  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon, og har totalt samlet inn mer enn ni milliarder kroner siden oppstarten for 45 år siden.
  • Hvert år besøker 100 000 bøssebærere 2,3 millioner hjem i Norge.
  • Mange millioner mennesker har fått et bedre liv takket være innsatsen til Norges befolkning i TV-aksjonen.

Fakta om TV-aksjonen WWF:

  • TV-aksjonen går til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet.
  • Årets TV-aksjon skal etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal TV-aksjonen redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig.
  • En tredjedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. TV-aksjonsmidlene er øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.

Kontakt: