Fjellgorillaen Rafiki drept av krypskyttere med spyd

Fire personer er pågrepet etter at den kjente sølvryggen ble funnet død med stikkskader i Uganda.

Publisert 13. juni 2020

Fjellgorillaen Rafiki, som nå er blitt funnet drept, fotografert i DR Kongo i 2006.
Sølvryggen Rafiki var en av Ugandas best kjente fjellgorillaer. Nå er han funnet drept.

Det finnes bare rundt 1000 fjellgorillaer i naturen, og drapet på Rafiki i den ugandiske nasjonalparken Bwindi Impenetrable utgjør dermed et betydelig tilbakeslag for den truede arten.

– Det hele er veldig tragisk. Det er lenge siden en fjellgorilla har blitt tatt av krypskyttere i Uganda. Hvert individ av fjellgorillaene er viktig, siden de er så få igjen av dem. Dette er trolig en effekt av koronaepidemien. Krypskyttere søker seg til nasjonalparker for å jakte når turistene ikke er til stede, og patruljeringen minsker, sier WWFs gorillaekspert Allan Carlson.

Rafiki var den dominante hannen i gruppe på totalt 17 gorillaer, som var vant til å være i nærheten av mennesker. Han ble meldt savnet 1. juni og funnet død i nasjonalparken av letemannskaper dagen etter.

Undersøkelser viser at han var påført en stikkskade som hadde truffet indre organer i buken, ifølge en pressemelding fra Uganda Wildlife Authority.

Fire krypskyttere som var på jakt i nasjonalparken er pågrepet etter hendelsen. Én av dem innrømmer å ha drept gorillaen, men hevder det skjedde i selvforsvar etter at den hadde gått til angrep.

  • Antallet fjellgorillaer som er igjen

    Ca. 1000

Risikerer livstid

De fire mennene var i besittelse av blant annet kjøtt fra busksvin, spyd og ulike snarer da de ble pågrepet.

– Mens det er sjeldent at krypskyttere går spesifikt etter fjellgorillaer, understreker denne hendelsen truslene som de står overfor. Dette inkluderer skader og infeksjoner etter å ha blitt fanget av snarer satt ut for andre dyr, angrep fra jakthunder eller skader fra våpen som det spydet som forårsaket Rafikis død, sier direktør Anna Behm Masozera ved International Gorilla Conservation Programme (IGCP).

Ifølge BBC risikerer mennene livstid i fengsel eller en bot på over 50 millioner norske kroner dersom de blir funnet skyldig i å ha drept en truet art.

Trues av koronakrisen

Mens gorillaen trolig ikke ble drept for kjøttet, følger hendelsen i kjølvannet av advarsler om at koronapandemien truer overlevelsen til den sjeldne arten, som bare lever i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), Rwanda og Uganda.

De verdensomspennende reiserestriksjonene har ført til full stans i den viktige økoturismen i områdene hvor de bor.

Frafallet av disse inntektene rammer bevaringsarbeidet og lokalsamfunnene hardt, og kan blant annet føre til økt krypskytteraktivitet og farlige konfrontasjoner med dyrene.

I tillegg kan dyrene, som deler minst 95 prosent av DNA-et sitt med vårt, trolig bli smittet og syke av viruset som forårsaker covid-19.

For å gi deg skattefradrag trenger vi fødselsnummeret ditt.

Vi bruker e-post og mobilnummer til å holde deg oppdatert om ditt fadderskap. Vi lover å ikke spamme deg.