Over ett år etter at pandemien brøt ut, viser en stor spørreundersøkelse utført i Thailand, Myanmar, Vietnam, USA og Hong Kong en økt forståelse for sammenhengen mellom naturinngrep og folkehelse.
Et klart flertall av de spurte mener vi må ta tak i grunnleggende og bakenforliggende forhold for å begrense fremtidig pandemirisiko.
Hele fire av fem sier at de er redde for liknende utbrudd hvis vi fortsetter som før, og at myndigheter må ta grep for å stenge høyrisikomarkeder og stanse avskogingen, ifølge undersøkelsen som ble utført av Globescan på vegne av WWF.
Videre sier nær én av tre at de enten har begrenset eller avsluttet inntaket av ville dyr som følge av helsekrisen.
Funnene er offentliggjort i rapporten «COVID-19: One Year Later: Public Perceptions about Pandemics and their Links to Nature», som du kan laste ned her (PDF).
– Covid-19-pandemien har brakt konsekvensene av menneskelig aktivitet i naturen hjem til oss alle. Folk er bekymret og krever handling for å ta tak i hovedårsakene til sykdomsutbrudd fra dyr, sier generalsekretær i WWF International, Marco Lambertini.
– Den eneste måten vi kan stanse fremtidige pandemier på, er ved å redusere destruktiv aktivitet som fører til naturtap, for eksempel avskogning og ulovlig handel med ville dyr. Ifølge estimater er det 100 ganger billigere å forhindre en pandemi, enn å respondere på den. Covid-19 viser tydelig at å investere i planetens helse er den eneste måten vi kan unngå å måtte betale en slik fryktelig pris igjen. Vitenskapen er veldig klar: Med mindre vi endrer forholdet vårt til naturen, er det ikke et spørsmål «om», men «når», sier han.