Takk for at du ikke bidrar!

Hvor havner Q-tipsen som kastes i do? Eller sigarettsneipen som stumpes på bakken?

Søppel som kastes på gaten eller glemmes i naturen, blir lett skylt ned i en kumrist eller ut i en elv. Derfra føres det ofte til havet.

Hele 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land
. Hvert år havner 8 millioner tonn plast i havet. Det er 15 tonn plast i minuttet! Vi må stanse tilførselen av plast til havet nå, dersom vi ikke vil ende opp med mer plast enn fisk i havet innen 2050.

Et sigarettfilter er laget av plast og bruker så mye som 5-10 år på å brytes ned i naturen. Sneipene lukter spennende for fugler, som tror at disse er mat og spiser dem. Det kan være skjærer og kråker som plukker dem fra gaten, eller sjøfugl som finner sneipene flytende på vannet.

Visste du at om lag 10 prosent av Norges befolkning kaster Q-tips i toalettet? Derfra ender mange av dem opp i havet, fordi ristene i renseanleggene ikke klarer å stanse alle. Q-tipsene brytes ofte ned til mindre plastbiter og havner i magen til fisk, fugl og sjøpattedyr.

Hvor ofte har du ikke sett en gammel plastkopp ligge på stranda eller i parken?
Derfra bringer vær og vind den til havet.

Hele 77 prosent av alt søppel som plukkes fra norske strender er plast. Også denne plasten brytes ned til farlig mikroplast som havner i magene til fisk og annet liv i havet.

Ballonger som mistes, havner ofte i havet. Der tror dyr at det er mat.

Visste du at det plukkes to tonn tonn søppel fra Oslos gater - hver dag? Det som ikke blir plukket opp, havner ofte i havet.

Plast har en levetid i naturen som kan være opptil flere hundre år, og i havet brytes plast veldig langsomt ned på grunn av mindre UV-stråling og kaldere temperaturer.

Over tid blir plasten stadig brutt opp i mindre biter og vanskelig å fjerne fra naturen. Det dannes såkalt mikroplast, plast som er mindre enn 5 millimeter.

Mikroplasten påvirker et stort antall dyr negativt, blant annet er plastpartikler funnet i fordøyelsen hos en rekke sjøfugler, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr. Plast i mage og tarm gir falsk metthetsfølelse, og blokkerer tarmfunksjoner som er viktige for opptak av næring.

Tusenvis av sjøfugler dør hvert år, som følge av plastforsøplingen. Denne albatrossen ble funnet død på en øde øy i Stillehavet, med magen full av plast.

Hva kan du gjøre for å hjelpe?

  • Ikke kast plast og annet avfall i naturen.
  • Tenk over hva som kan inneholde plast, for eksempel kontaktlinser og Q-tips.
  • Ikke kast plast i do!
  • Pant alltid drikkeflasker og bokser.
  • Sorter avfallet ditt, og resirkuler plast som kan brukes igjen.
  • Plukk en plastbit fra gaten hver dag og kast den i søpla.
  • Rydd en strand og registrer funnene dine i Ryddeportalen til Hold Norge Rent.
  • Støtt WWFs arbeid mot søppel i havet.
  • Be dine lokale politikere om at de må jobbe for at plastprodusenter samler inn plast etter bruk.

Syns du det er viktig å stanse forsøplingen av havet?

Så bra! Vil du hjelpe oss å stanse plastforsøplingen av havet?

Ok, da har vi forskjellig synspunkt på det.

Hvis du lurer på hvorfor WWF syns dette er viktig, kan du lese mer om marin forsøpling her.

Kampanjen er støttet av:

Fant du det du lette etter?