Nordmenn vil ha mer miljømerket sjømat | WWF Norway

Nordmenn vil ha mer miljømerket sjømatPosted on 03 May 2016
WWFs sjømatguide: Et hav av muligheter.
© Scandinavian Fishing Yearbook / WWF
I dag tilbyr WWF Sjømatguiden gratis som app til alle som vil forsikre seg om at de kjøper bærekraftig fisk og skalldyr i butikken. En ny undersøkelse viser at hele 60 prosent av norske forbrukere ønsker mer miljømerket sjømat.

Sjømatguiden er utviklet av WWF og er et lettfattelig verktøy for norske forbrukere, med oversikt over fisk og skalldyr i kategoriene grønn, gul og rød. Sjømatguiden oppdateres årlig, og i dag presenteres 2016-utgaven. Nå er også Sjømatguiden tilgjengelig som gratis app! Android-versjonen opplever dessverre noen tekniske problemer, derfor er appen for øyeblikket kun tilgjengelig for iPhone-brukere.

–Vi håper dette blir et populært verktøy. Det har aldri vært enklere for forbrukerne å sjekke om sjømaten de handler i butikken er bærekraftig, sier WWFs fagsjef Karoline Andaur.
 
Les mer om Sjømatguiden her.

Appen kan lastes ned her
 
 Klar beskjed fra kundene!
Hele 60 prosent av norske forbrukere ønsker mer miljømerket sjømat i butikkene, viser en ny undersøkelse som er gjennomført av Norstat på vegne av WWF. Nesten 70 prosent av de spurte forteller dessuten at de er opptatt av at sjømat skal være miljømerket og bærekraftig.

– Folk er langt mer opptatt av bærekraftig sjømat enn det dagligvarekjedene tror, mener Andaur.
– Resultatene fra denne undersøkelsen er en klar beskjed til både fiskere, sjømatprodusenter, fiskebutikker og dagligvarekjeder: De kan trygt satse på et større utvalg av miljøvennlig og sertifisert sjømat. Når kundene kan få miljøinformasjon rett inn på mobilen, øker sjansen for at de i større grad vil etterspørre bærekraftige alternativer, fortsetter hun.
 
Kjenner ikke miljøbelastningene
Norstat/WWF-undersøkelsen, som er gjennomført i et representativt utvalg av den norske befolkningen, avdekker at kun et mindretall har kjennskap til at det selges sjømat i norske butikker som fører til fiske av bestander som risikerer å dø ut.

– Mange butikker selger, kanskje uten å være klar over det, fisk og sjømat som kommer fra fiske som er skadelig for miljøet. Fisk og skalldyr merket med miljømerkene ASC eller MSC har alltid grønt lys i WWFs sjømatguide, sier Andaur.

I Sjømatguiden er de mest solgte artene fisk og skalldyr plassert i tre fargekategorier etter en nøye vurdering. Grønn kategori betyr at en art er anbefalt, gul kategori betyr greit valg, mens rød kategori rett og slett betyr at en bør styre unna.
– Heldigvis er det mye fristende for den som vil spise sunt og miljøvennlig. I grønn kategori har vi for eksempel blåskjell, kamskjell, hyse, torsk fra Barentshavet og kongekrabbe, forteller Andaur.
 
Miljøseier for rekene
Blant nyhetene i Sjømatguiden 2016, er at reker fra Nordsjøen og Skagerrak nå er flyttet fra rød til gul kategori. Reker fra disse områdene ble plassert på rødt for to år siden på grunn av dårlig forvaltning, problemer med overfiske og uønsket bifangst. Siden da er reglene for rekefisket i Nordsjøen og Skagerrak strammet inn, ikke minst etter påtrykk fra WWF. Innstrammingene tar blant annet sikte på å løse problemet med storstilt dumping av småreker.

– Dette er en seier for WWFs arbeid med å sikre en levedyktig rekebestand i Nordsjøen og Skagerrak, og det viser også at forbrukermakten er sterk, sier Andaur.
Makrellen er flyttet fra grønn til gul kategori i den nye Sjømatguiden. Årsaken er svakheter i forvaltningen.
 
Ressursene presses
Hele 85 prosent av verdens fiskebestander er utsatt for intenst fiske, eller truet av overfiske. WWF nøyer seg ikke med å arbeide for sertifisering av villfisk og oppdrettsanlegg, men jobber på mange nivåer for å redusere miljøbelastningene fra fiskeri- og havbruksnæringen verden over oppdrettsnæringen.

– Vi kjemper for et bedre regelverk, hyppigere kontroller og vi krever for eksempel stans i all vekst i norsk oppdrettsnæringen før problemene med lakselus og rømming er løst, sier Andaur.
 
 
WWFs sjømatguide: Et hav av muligheter.
© Scandinavian Fishing Yearbook / WWF Enlarge
WWF presenterer i dag Sjømatguiden 2016, som nå kommer som gratis app for alle som vil forsikre seg om at middagen de handler fra fryse- eller fiskedisken er bærekraftig. -Det har aldri vært enklere å velge miljøvennlig sjømat, sier fagsjef Karoline Andaur.
© WWF-Norway/Eirik Lindebjerg Enlarge